Kitti és Szonja blogja

Ezt a naplót elsősorban két kislányomnak készítem, hogy legyen ilyesfajta emlék is a gyermekkorukról. Jegyzetek a lányok mindennapjairól, ünnepeiről, fejlődésükről, örömről, bánatról.

Kitti Laura

Szonja Kinga

Gyerekekkel kreatívan

Friss topikok

  • panograph: Most találtam rá a blogodra, Szonja, és szeretnék javasolni egy igen különleges kincskereső játéko... (2020.09.25. 23:31) Kincskeresős szülinap
  • molnar.orsolya: Ajánlok Nektek egy remek szülinapi játékot! Ez a LogiKoffer, ami egy izgalmas logikai kincskereső ... (2017.02.21. 22:31) Szülinapi zsúr
  • Komáromi Renáta: Van egy remek szülinapi program, amit jó szívvel ajánlok Nektek gyerekzsúrra. Ez a LogiKoffer, ami... (2017.02.17. 21:47) Kalóz party játékok
  • Komáromi Renáta: Én is ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.... (2017.02.13. 21:44) Kalóz party
  • Komáromi Renáta: Ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.hu Ez eg... (2017.02.13. 21:02) Születésnap játszóházban

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ismersz egy jó játszóteret?

2009.07.20. 22:16 Beso

Nem tudom más kerületekben mi a helyzet, de nálunk a mai napig nagyon kevés olyan játszótér van, amely megfelel a szülők által „ideális játszótér”-nek elképzelt helynek. Azt látom, hogy az általunk látogatott játszótereken az EU-s biztonságtechnikai követelményeknek megfelelően igyekeznek (több-kevesebb sikerrel) átalakítani, felújítani játszótereket, de igényes helyekre továbbra is csak nagyon ritkán lehet ráakadni. Itt a blogomban példaként már hoztam képeket hódmezővásárhelyi játszóterekről (képek itt, és itt) amik megfelelnek (gondolom) az EU-s szabványoknak, tetszetősek és ezzel kellett volna kezdenem a gyerekek is nagyon szeretik az újdonság erejével ható (egyszerű) játékelemeket. (Bár így utólag visszagondolva, egyik sem volt bekerítve...)

A környékünkön lévő játszóterekről pár szót. A legközelebbi játszótér kritikán aluli. Igaz van két bébihinta és két nagyobbaknak való hinta (gumilappal alatta), ezen kívül található egy homokozó, benne egy csúszda. Ezenkívül van két rugós hinta (azt hiszem így hívják), egy ugráló alkalmatosság (fogalmam sincs mi a becsületes neve) és slussz. A környék lakóit, tinédzsereit nem tudom kiket is jellemzi, hogy idejárnak esténként dorbézolni. Másnap az anyukák szedegetik össze az összetört boros, sörös üvegek szilánkjait. Volt egy idő, amikor az egyik bokor egy hajléktalan szállásául is szolgált. Vannak azért „jó fej” anyukák, apukák, akik teljesen elítélhető módon nem elég, hogy rágyújtanak a játszótéren, de egy-egy laza mozdulattal a homokozóban oltják el a csikkket. Csap, kút nincs a területen, a wc-ről ne is beszéljek. Árnyék az nagyon kevés van, a hinták szinte egész nap a tűző napon vannak, a homokozóra úgy déltől jut egy kis árnyék. Körbe van kerítve (combig érő kerítéssel), de valakik mindig szétcseszik a két kis kapu zárját, így résen kell lenni, nehogy a picik megszökjenek.

Következő színhely egy nagy parkban található. Ide nyári nagy melegben szerettem járni a lányokkal, mert legalább a homokozó árnyékban volt. Itt is négy hinta van, amiből egy alkalmas minimanók hintáztatására (szerintem ez kevés!). Van egy kicsi csúszda a miniknek a homokozóban és egy nagyobb a nagytesóknak. Ezenkívül egy négyszemélyes „libikóka” szerűség, és egy forgó alkalmatosság (egy rúd beleszúrva egy korongba, s ha megpörgetjük jó beleszédülhetünk). A játszótér alacsony kerítéssel körülkerített, itt is néha elromlik a zár, de inkább az a jellemző, hogy a kapuk zárhatók. Kút van, wc nincs. Sajnos az idelátogató gyerkőcök számához képest elég kevés a játék (főleg bébi hinta kéne még). Viszont ha megunják a gyerkőcök a homokozást, hintázást (már akinek volt lehetősége lengeni), lehet egy jót motorozni, kerekezni a parkban, méghozzá árnyat adó fák alatt.

Harmadik említésre méltó játszótéren játék van bőven, kivéve a hintát. Mindössze két darab hinta van és egyik sem bébihinta. Csúszdából van bőven, egy a miniknek, egy a kicsit nagyobbaknak, egy mászókával kombinált 6 éves kortól és 3 nagy csúszda a még nagyobbaknak. Ideális játszóhely lenne, de árnyék szinte semmi. Dél körül az egyik homokozó, egyik csücskére vetődik némi árnyék, de ide nyáron jönni kész öngyilkosság. Kivéve, ha nem süt ezerrel a nap. Kút van, wc itt sincs. Nincs körbekerítve, így nagyon kell figyelnünk csemetéinkre, hogy meg ne szökjenek.

A csúszdás játszótér

Csúszda a miniknek (a képen Kitti látható 2006-ban)

Olvastam már korábban a Máltai Szeretetszolgálat által létesített (üzemeltetett) játszóterekről, de most jutottunk el odáig, hogy meg is látogassunk egyet. Sajnos csak a III. kerületben (és vidéken) lelhetők fel ezek az ideális játszóhelyek. Nekünk ez elég messze van, hétköznap két gyerekkel nem nagyon vállalkoznék BKV-val (és a dugók miatt kocsival sem) a város másik végéből ideutazni. Magas kerítéssel körülkerített játszótér fogadott bennünket, melynek kapujára kitett tábláról értesülhettünk, hogy ezt a játszóteret bizony éjszakára be is zárják. A játszótér két részre van osztva, az egyik oldalon a miniknek vannak játékok és négy (!) hinta. A homokozóban van egy hatalmas napernyő (nem tudom, hogy működik-e még, ottjártunkkor nem volt kinyitva), hogy ne kelljen a tűzőnapon homokpogácsát sütögetnie gyerkőceinknek. A nagyobbaknak is rendelkezésére áll négy hinta, három csúszda (mászókával kombinálva) és egy a gyerekek (meg szerintem a felnőttek) körében kedvelt csuszka. Természetesen van ivókút és egy épület (!), amiben található egy iroda helyiség (gondolom az üzemeltető egy alkalmazottja üldögél ott), egy előtér, ahol gyerekkönyvek, társasjátékok, puzzle-k stb., ceruzák, papírok találhatók, hogy aki megunja a kinti ugra-bugrát egy kicsit „megpihenhessen”. Van egy wc a felnőttek és egy a gyerkőcök részére, van pelenkázó és egy játszószoba, amit a kiírás szerint eső esetén nyitnak ki. Gondolom, itt is vannak benti játékok. Nem gond, ha otthon felejtettük a homokozó készletet, vagy a kismotort, mert itt azt is kapunk. Van a játszótéren két pingpong asztal is, s ha ütögetni van kedvük a gyerekeknek az ütőt és a labdát az irodában kérhetünk. Azonkívül, hogy a csúszdák már nem nagyon csúsznak (valószínűleg a játszótéren található aprókavicsokkal sikerült tönkretenni), nem lehet kifogásunk ezzel a játszótérrel kapcsolatban. Kivéve a korán kelő csemeték szüleinek, mivel a játszótér nyáron reggel 9-től, télen reggel 10-től van nyitva este 7-ig (télen lehet, hogy korábban zár, erre nem emlékszem). Sajnos fotókat nem készítettem, mert itthon maradt a fényképezőgép, mindenesetre Szonja nagyon élvezte a kiruccanást. A máltai játszóterekről információ itt.

Fentieken kívül most hirtelen még két játszótér jutott eszembe, ahol már többször voltunk és a gyerkőcökön kívül mi is elégedettek voltunk. Az egyik a Városligetben van (nem az állatkerthez közeli, hanem az Ajtósi Dürer sor felé eső oldalon lévő). 

A játszótér sárkánya

Csúszda

A másik pedig a Szabadság téren. Itt kettő is van egymással szemben. Nem nagy játszóterek, de amennyire emlékszem szimpatikus hely volt. Legalábbis tiszta. (WC itt sem volt, talán kút az igen). 

Aki esetleg tud még jó játszótereket ne tartsa magában!

5 komment

Címkék: játszótér

A bejegyzés trackback címe:

https://kitti-szonja.blog.hu/api/trackback/id/tr21257551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gemini! 2009.08.06. 11:11:19

A környéken tényleg nincs sehol árnyék a játszótereken, mi főleg a "csúszdás játszótérre" járunk, de kegyetlenül meleg hely napközben...
Nem tudom mennyire mondok hülyeséget, de a "negyedünk"-nek nemrég elkészítették a szabályozási tervét, ahol a tervezeten szerepel egy "Máltai játszótér" elnevezésű jelzés is. Azt viszont nem tudom, hogy a Te általad leírt Máltai szolgáltatást jelenti-e, vagy semmi köze a kettőnek egymáshoz... De jó lenne, ha lenne helyben is egy ilyen. :-)

gemini! 2009.08.13. 21:52:41

A csúszdás játszótéren "szórakozásból" felgyújtották hétfőn az egyik várat, láttad?

Beso · http://kitti-szonja.blog.hu 2009.08.23. 22:20:39

@gemini!: Remélem tényleg "olyan" máltai játszótér lesz! Mikor? Pontosan hol? A ti lakóparkotokban???
De jó fejek, ezek a gyújtogatók...ennek mi értelme volt?!!!

gemini! 2009.08.30. 15:11:29

Ez még csak a helyi városfejlsztési tervben szerepel, ki tudja, lesz-e belőle tényleg valami... A zöld ovi és közöttünk van egy lepukkant játszótér, én úgy értelmeztem, annak a helyére épülne.

Beso · http://kitti-szonja.blog.hu 2009.09.04. 23:14:42

@gemini!: Lehet, hogy csak unokáink fogják használni??? Kár lenne!
süti beállítások módosítása