Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Kitti és Szonja blogja

Ezt a naplót elsősorban két kislányomnak készítem, hogy legyen ilyesfajta emlék is a gyermekkorukról. Jegyzetek a lányok mindennapjairól, ünnepeiről, fejlődésükről, örömről, bánatról.

Kitti Laura

Szonja Kinga

Gyerekekkel kreatívan

Friss topikok

Naptár

július 2014
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Hova menjünk (a gyerekkel)?

2010.05.31. 22:30 Beso

Pénteken délután tesszük fel általában egymásnak ezt a kérdést K-val. Szerencsére ma már nem nehéz programot találni legyen szó kirándulásról, sétáról, játszótérről, kulturális programról, a világhálón pár percen belül rengeteg ötletet lehet találni.  

Gondoltam, hogy folyamatosan összegzem ezen az oldalon azokat a bejegyzéseket, helyeket, ahol már jártunk és szívesen visszamennénk, hátha mások innen kapnak ötletet szabadidejük eltöltéséhez.

Először is pár weboldal, ahol szét szoktam nézni mielőtt programot szervezünk a családnak:

www.elevengyerek.hu

www.gyerekprogram.hu

www.utazzgyerekkel.hu

http://www.kirandulastervezo.hu

http://kirandulababa.hu/turak

Mi itt jártunk, visszajárunk, vagy visszamennénk:

Erdei kirándulások, túrák 

 

Budai hegyek

A budapestiek legkedveltebb kiránduló helye. A fővárosban van, gyorsan elérhető tömegközlekedéssel is. Egy-egy naposabb tavaszi napon ezrek keresik fel a közkedvelt helyeket: Normafa, János-hegyi kilátó, Hárs-hegy, Gyerekvasút, Libegő

Ötlet: Fogaskerekűvel menjünk el a Széchenyi-hegyi végállomásig, innen menjünk tovább a János-hegyi megállóig a Gyerekvasúttal (vagy sétáljunk el a Normafáig, itt is körülnézhetünk, ehetünk egy finom rétest „A Rétesesnél”, majd utána a normafai megállóban szállunk fel a gyerekvasútra). Az Erzsébet kilátóhoz való felkapaszkodás, panorámában gyönyörködés, leereszkedés után a Libegő állomásával szemben található játszótéren elfogyaszthatjuk szendvicseinket (vagy ha nem hoztunk magunkkal a Libegő büféjében is vásárolhatunk ennivalót), a gyerkőcök pedig libikókázhatnak, hintázhatnak. Miután mindenki „kipihente” magát lelibeghetünk a hegyről.   

Budai hegység, Remete szurdok

Egy tavaszi délelőtti túránk helyszíne volt a Remete szurdok, Remete barlang és Remete hegy. Kb. 3 km-nyi séta, van benne egy kis kaptató, de bátran neki lehet vágni gyerekekkel is. (Babakocsival nem javasolnám, mert a hegymenet tényleg meredek és köves, sziklás.) A még kopár fákkal is szép hely, el tudom képzelni, hogy milyen gyönyörű lehet késő tavasszal, illetve ősszel.

Budai hegység, Zsíros hegy és Nagy Szénás

Férjemmel kettesben egy nyári délutánon könnyű és rövid túrára vágytunk. Nem gondoltuk, hogy az Alsó Zsíros hegy és a Nagy Szénás megmászását a természet gyönyörű panorámával jutalmazza meg! Nem tudjuk pontosan, hogy mennyit mentünk, de mi kb. 10 12 km-re saccoltuk a túrát oda-vissza. Ha gyerekünk nincs nagyon hozzá szokva még a túrázáshoz, kiránduláshoz, akkor inkább csak a Nagy Szénásra való felkapaszkodást javaslom. Ez esetben Nagykovácsiból kell indulnunk, innen kb. 2-3 km a hegy tetőig az út. A kirándulás részleteiről és itt lehet olvasni.

Budai hegység - Rózsika forrás és Szarka vár

Kellemes séta a város határában, egy csordogáló patak mentén, fahidacskák, megmászásra ingerlő dolomit falak, a Budai hegység egyetlen vízesése, forrás, rét, szalonnasütő helyek és egy vár. Egy szép őszi napon jártunk Solymáron, ahol mindezzel találkoztunk. Bátran ajánlom azoknak is, akik még nem tudják nélkülözni a babakocsit, vagy a futóbiciklit, kismotort. Ezekkel a járművekkel egyedül a várhoz nehéz felmenni, pedig megéri, mert szép kilátás fogadja az arra járót. Kirándulásunkról rövid beszámoló, pár képpel itt olvasható.

Budai hegység - Jági tanösvény

Könnyű túra kisgyerekeseknek. Pilisszentivánnál található a tanösvény, mely mindössze 3,5 km hosszú és a szintkülönbség is elhanyagolható. Egy hétvégi délelőtti vagy délutáni programnak kiváló! Ki ne hagyjuk a tanösvénytől nem messze a főút mellett található játszóteret! A mi túránkról leírás és fotók itt találhatóak.

Barlang és Hármashatárhegy

Egész napos programot is kerekíthetünk egy barlangtúrából, amit egy hegyi túrával köthetünk össze. A Szemlőhegyi barlangban kezdjük napot. (Akiknél a gyerkőc már elmúlt 5 éves, azok a Pálvölgyi barlangot is megtekinthetik.) A Szemlőhegyiben a túra ideje 40 perc, ez pont annyi, amennyit egy kisebb csemete is végigsétál. A két barlang a Hármashatárhegy lábánál van, így túránkat ide folytathatjuk. A Fenyőgyöngye étteremtől elindulhatunk gyalog a siklóernyősök "repülőterére", vagy felmehetünk autóval is (van parkoló) és ha szerencsénk van, még siklósokat is láthatunk elrugaszkodni a hegytől. Ha autóval mentünk fel, akkor is sétáljunk egyet az erdőben, majd ha kellemesen elfáradtunk menjünk vissza a Fenyőgyöngye étterembe telerakni bendőnket. A desszertet inkább a Daubner cukrászdában fogyasszuk el! (Mi egy szép őszi napon jártunk ezeken a helyeken. Beszámoló itt.) 

Egy másik hármashatárhegyi kirándulásunk leírása. Rövid körséta, kisebb kaptatóval.  

Pilisi szurdok

Egy őszi hétvégén látogattunk el a Pilis egyik legkedveltebb kirándulóhelyére, a pilisi Szurdokhoz, vagy más néven Dera szurdokhoz. Könnyű terep, kisgyerekekkel is teljesíthető. A szurdok kb. 2 km hosszú, a leírások szerint 30-40 perces túra (felnőtteknek). Érdeklődő, kíváncsi gyerekekkel azért kicsit többre számítsunk. Gyönyorű hely, ajánlom minden kirándulni szerető családnak. A mi beszámolónk itt olvasható.

Pilis: Rám szakadék 

Sokak kedvelt kirándulási célpontja. Gyerekekkel lehetőleg tavasszal, vagy nyáron menjünk ide, mert téli időben nagyon veszélyes is lehet. Mi egy nyári túrát szerveztünk ide rokon gyerkőcökkel, na persze meg a mi kettőnkkel. Nagyon élvezték és némi segítséggel, de meg tudták csinálni!

Pilis: Holdvilág árok

Nagy kedvencem. Igaz a pár évvel ezelőtti nagy viharok kicsit átrendezték a terepet. Amikor a 2010. augusztusi kirándulásunk előtt utoljára jártam itt, még végig lehetett menni az "árokban". Ma már sajnos nem, mert tele van hatalmas kidőlt fákkal (2010. augusztusi állapot). Megéri elmenni, mert gyönyörű hely, de kisgyerekkel nem vállalnám be.

Pilis: Zsivány sziklák

Dobogókőtől számos túraútvonal indul a Pilisi hegységbe. Az egyik, amelyet bátran ajánlhatok kisgyermekes családoknak is a Zsivány sziklákat is érintő kék körútvonal. A táv rövid, emelkedő szinte alig van benne. A táj csodálatos, a hatalmas sziklatömbök félelmetesek. Egyre azért vigyázzunk, a Zsivány szikláknál jó szorosan fogjuk meg a gyerkőc(ök) kezét, amikor a tetejükön sétálunk! Egyik túránkról ezen a helyen számoltam be. 

Pilis: Teve szikla, Egri vár (másolata)

Pilisborosjenőről kiindulva érhetjük el leghamarabb és legkönnyebben a Teve sziklát, ahonnan pár száz méterre található az Egri vár másolata is (ahol az Egri csillagok című filmet forgatták annak idején). A mi rövid túránknak ez a két fő állomása volt, de ha hosszabb és nehezebb kiránduláshoz van kedvünk, akkor végig mehetünk a Kevély-hegyi Tanösvény útvonalán is. A rövid túránkról itt olvasható a bejegyzésem.

Börzsöny: Nagyirtáspuszta - Sas hegy - Só hegy

Egy őszi szünetben jártunk a Börzsönyben barátainkkal. Egy kb. 5-6 km-es túrát terveztünk, de kevesebbet bírtak a gyerekek. Így is érdemes volt elmenni, mert a két hegyről gyönyörű a kilátás a környező hegyekre. 

Börzsöny: Diósjenői Erdei Szabadidőpark

Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni erről a helyről. Akkor menj ide a gyerekekkel, ha erdei környezetben szeretnél kikapcsolódni, akkor is ha szeretsz túrázni és akkor is, ha nem. Egy igényes hely - bár fizetős! -, ahol akár egy egész napot is eltölthetsz a gyerekekkel sütögetéssel, bográcsozással, kemencézéssel, focival, hintázással, állatsimogatással és egy kis sétával. De ha úgy adódik kedvetek egy kisebb túrával. Ez a hely lett egyik szívem csücske, amiről itt írtam részletesebben sok-sok képpel.

Börzsöny: Naszály hegy, Gyadai tanösvény

Csak pár címszó a tanösvényről: Hangya Dani, pallósor a mocsár felett, Óriások asztala, billenő híd, függő híd! Egyik legélménydúsabb kirándulásunkról itt lehet olvasni.

Egyéb barangolásaink

 

Budapesti városnézés, akár nyomozással egybekötve

A fővárosban lakunk, de a belvárosba, vagy Budára ritkán megyünk. Jártunkban-keltünkben be szoktuk mutatni a gyerekeknek a budapesti nevezetességeket, de érdekesebbé tehetjük pl. egy városnéző buszozással (találtam egy cikket ezzel kapcsolatban, a cikk írója több ilyen buszt is kipróbált). Mi egy tavaszi hétvégén úgy jártuk be a város egyik részét, hogy közben nyomoztunk, a "krimiestek" által kitalált bűntény ügyében. (8-10 éves kortól már biztos élvezik a gyerekek ezt a fajta 'nyomozást'). Nyomozásunkról röviden itt számoltam be.

Martonvásár, Brunszvik kastély és a parkja

Budapesttől mindössze 30 km-re, gyönyörű angol park. A belépő megfizethető, a családi jegy 1900 Ft (ha jól emlékszem). Elvileg nem lehet bemenni a parkba gördeszkával, biciklivel, motorral, rollerral. Gyakorlatilag minden lurkó valamilyen járgány nyergében ült. Elemózsiával készüljünk, ha hosszabb ideig kívánunk sétálni, mert a parkban nincs büfé. Mosdó a bejáratnál található.

A kastély weboldala

Saját látogatásunkról blogbejegyzésem.

Tura, Schossberger kastély és Bika tó

Egy borongós délután autókáztunk el a Budapesttől kb. 1 órányira található Turára. Már rengeteg fotót láttam a Schossberger kastélyról, ami arra késztetett, hogy személyesen is megnézzük. A kastély weboldalán megismerkedhetünk röviden az épület és az építtetők történetével, itt pedig én írtam pár szót a látogatásunkról. 

Mezítlábas park

Martonvásári kiruccanásunk során egy kis kitérőt téve indultunk haza. Kitérőnk oka a tabajdi Mezítlábas park. Ahogy az a nevében is benne van, itt ha nem is kötelező, de ajánlott kipróbálni a különböző "útfelületeket" meztélláb. Taposhatunk agyagos talajon, homokban, fenyőtobozokon, folyami kavicson stb. Pár mondatot és képet saját megtapasztalásunkról itt írtam.

Sehol sziget élménypark - Nőtincs

Igazi gyerekparadicsom, kb. 1 órás autózással érhető el a fővárosból. Sok-sok állat (kecske, baromfi, bárány, lovak), lovaglási lehetőség, lovaskocsizás, "dotto" vonatozás, játszótér. Egy étterem jellegű büfében enyhíthetjük éhségünket, szendviccsel, virslivel, vagy babgulyással (nagyobb választék utolsó ottjártunkkor nem volt). Érdemes figyelni a honlapjukat, mivel évközben különböző programokkal várják a gyerekeket, nyáron pedig táborozási lehetőség is van!

Mi kétszer jártunk ezen a helyen, amiről itt és itt számoltam be. 

Kopaszi gát

Egyik nagy kedvencünk, ha nem akarunk sokat utazni, de az udvarunkat is unjuk már. Fantasztikus környezet, a nyitás óta eltelt 2-3 (?) évben nem romlott a színvonal. Gyönyörűen nyírt pázsit, gondozott növények. Vigyük magunkkal a gyerekek járgányát, biciklit, rollert, kismotort, és fussunk utánukJ A játszótér jópofa, bár nem túl nagy, de arra elég, hogy a kerekezés után egyet csúszdázzanak, hintázzanak vagy homokozzanak. Utána lemehetünk a partra kavicsot dobálni (ha nincs túl magasan a vízszint), leheveredhetünk a fűben, elmajszolhatunk egy kenyérlángost, amit a Ponyvaregény nevű vendéglátóipari egység előtt sütnek a kemencében, tollasozhatunk.

Két helyen van kulturált mosdó. Idén már nem ingyenes a parkolás, de nem kell egy vagyont otthagynunk 300 Ft/nap. Este 10-kor bezárják a gátat!

Pákozd-Sukorói Arborétum

Az arborétum tökéletes hely egy egész napos program eltöltéséhez. 50 km-re van mindössze fővárosunktól, lehet kirándulni az arborétum területén kialakított másfél km-es tanösvényen, játszani a két játszótéren, sütögetni, bográcsozni a kialakított tűzrakóhelyeken, focizni a focipályákon, gyönyörködni a tájban a kilátóból, ismereteket szerezni a tájházban illetve a halászati kiállításon, testünket edzeni az erdei tornapályán. Mi egy gyönyörű őszi napot töltöttünk itt el.

Visegrád 

Fellegvár és Bobpálya, egyik kedvenc kiránduló helye a budapestieknek. Közel van a fővároshoz, gyönyörű a kilátás a Dunára, Duna-kanyarra a fellegvárból. Minden évben megrendezik nyáron a Palotajátékokat. A bobpálya nekünk felnőtteknek nagyon bejött, a lányok kicsit be voltak tojva, ha gyorsabban mentünk, de azért tetszett nekik. A közelben van egy canopy pálya a bátrabbaknak. Egy napsütéses tavaszi vagy őszi napon kiváló kirándulási célpont.  

Vácrátóti Arborétum

A vácrátóti arborétum honlapja szerint hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. Régen jártam ebben a gyönyörű kertben, amit a legjobban tavasszal és ősszel szeretek. Utolsó látogatásunk alkalmával egy szép őszi napon jártunk itt – akkor még csak egy gyerekes családként -, a park ezer színben pompázott a fák sárga, barna, bordó leveleitől. Kedvencem a vízimalom és környéke, oda minden arborétumi séta során ellátogatok, annyira meseszerű, valahogy olyan érzetem van, hogy mindjárt előtoppan a vízimalomból egy mesebeli öreganyó.

Mivel nagyon közel van (kb. 7 km) a veresegyházi medvepark, ha gyerekeink jól bírják a kiképzést akár egy egész napos kirándulást kerekíthetünk a két hely meglátogatásából. Másik lehetőség, ha kevésnek érezzük a vácrátóti arborétumi sétát, összekapcsolhatjuk egy váci Duna-parti andalgással. 

Váci Duna-part

Szintén kedvenc helyeink egyike. Emlékszem egy alkalomra, amikor Kitti kb. 7 hónapos lehetett. Október közepe lehetett és szinte nyáriasan meleg idő. Hatalmasat sétáltunk, majd leheveredtünk a játszótér mellett a fűre és onnan néztük, ahogy a gyerekek csúszkáznak. Nem sokáig nézelődtünk, mert nagy kedvet kaptunk, hogy mi is kipróbáljuk ezt a játékot. A komp állomás környékén van egy jó fagyizó is, ki ne hagyjuk!  

S ha már váci Duna-part keressük meg az Ártéri tanösvényt, mely Vác déli részén található. Ott jártunkkor sajnos nem tudtuk megtekinteni, mert pont víz alatt volt. De a környező liget is kellemes hely. Emlékeim szerint a Duna-parti kerékpárút a tanösvényhez vezet.  

Alcsútdoboz – Arborétum 

Egy hosszú hétvége eltöltésére érkeztünk meg Alcsútdobozra, a Diana panzióba. Már nem is tudom miért erre a panzióra esett a választásunk. Arra emlékszem, hogy ebben az időben fokozódott fel Kitti lovak iránti érdeklődése, és egy olyan helyet kerestünk ahol vannak lovak, de nincs messze a fővárostól, és nem utolsó sorban megfizethető. Szonja ekkor még csak 4 hónapos volt. Kellemes 3 napot töltöttünk itt el, gyönyörű kertje van a panziónak, Kitti állandóan a lovak körül sündörgött. A nevükre a mai napig emlékszünk Rómeó és Csavargó.  

Őszintén szólva nem is tudtam, hogy Alcsútdobozon Arborétum is van. A hétvégi sétáink során fedeztük fel, s bekukkantottunk. Nem bántuk meg. Egy jót sétáltunk, hallgattuk a békák kuruttyolását, Kitti pedig minden fűszálat (kis túlzással) megcsodált. Idén márciusban jártunk az Arborétumban másodszor, amikoris a híres hóvirágmezőt néztük meg. Érdemes volt! 

Született egy újabb bejegyzés az alcsúti arborétumról, ugyanis 2014-ben ismét ellátogattunk a "hóvirág ünnepre". Nemcsak mi felnőttek, de a gyerekek is élvezték a sétát a 2,5 hektáron nyíló hóvirágok között. 

(Amennyiben még nem jártunk a Mezítlábas parkban, és az alcsúti arborétumba vezet utunk, ugorjunk át a szomszédos Tabajdra!).  

Tisza-tó és környéke

2 évvel ezelőtti nyaralásunk során beleszerettem a Tisza-tóba és környékébe. Aki már unja a balatoni nyaralásokat, kiválthatja egy tisza-tóira. Itt nincs olyan nagy nyüzsgés, van hely a parton a törülközőnek, még a legjobb strandszezonban is. Nekünk Poroszlón volt a szállásunk a Fűzfa pihenőkaprkban. Tisza-tavi nyaralásunk élményeiről ezeken az oldalakon olvasható beszámoló: 1. 2. 3. 4. 5.

Ha nem alkalmas az idő épp strandolásra a környéken kirándulhatunk. Bringázhatunk a tó körül kiépített kerékpárúton, lovagolhatunk a közeli Gulyás tanyán, elcsónakázhatunk a Madárrezervátumhoz, végiggyalogolhatunk a Tisza-tavi Tanösvényen, elmehetünk Debrecenbe (a civis város kicsit messzebb van, de megéri elautózni), Hortobágyra, Egerbe, Egerszalókra. Mi ezeken a helyeken jártunk: Aquaticum (élményfürdő, Debrecenben), Hortobágy, Pusztai állatpark; Mátai ménes, debreceni állatkert és vidámpark.

Négy évvel később, 2012-ben ismét ellátogattunk nagy szerelmemhez, a Tisza-tóhoz. A szerelem  elmélyült, mert most a már nagyobb csemetéinkkel több túrát is bevállaltunk, így a tavat és környékét még jobban megismerhettük. A 2012-es nyaralásunkról több posztot is írtam: ezt, meg eztami telis-tele van a környék látnivalóinak linkjével.

Margitsziget 

Lányaim azért szeretik ezt a helyet, mert jókat lehet futkározni, lehet kicsi autót bérelni, amit ők hajtanak és vezetnek, vannak állatok a sziget vadasparkjában, van egy klassz játszótér, hatalmas szökőkút és még sok minden más. Ha fővárosiak vagyunk és nincs kedvünk sokat utazni azért, hogy "kiránduljunk", sétáljunk, pattanjunk fel a 26-os buszra, ami bevisz a szigetre. Egy-két képekkel tarkított beszámoló tőlem: 1. 2. 3. 4.

Szigligeti vár

Szintén 2010-es nyaralásunkkor kaptattunk fel a szigligeti várhoz, ahonnan fantasztikus a kilátás a Balatonra, és a Balaton felvidékre. Ha a tapolcai medencében járunk ne sajnáljuk az időt és energiánkat felsétálni a történelmi romokhoz!

Tapolca

Egy hetet töltöttünk el ebben a városkában 2010 júliusában. Akik nem szeretik az igazi láblógatós, semmit sem csinálunk nyaralást, azoknak is szívből tudom ajánlani e helyet. Remek kiindulópont a környék felfedezéséhez, s 15 km-es körzetben bőven akad mit felfedezni. Tapolcán kihagyhatatlan a tavas barlang, valamint a Malom tó és környéke. Akik szeretik a szállodai kényelmet pihenésük során válasszák a nekünk is szállásunkul szolgáló Pelion hotelt

Western park - Nemesvita

Szerintem egyedülálló hely, legalábbis nem tudok róla, hogy létezik hasonló kis hazánkban. Hollywoodi western film fíling a Balaton felvidéken. A napi 1500 Ft-os belépődíjért (2010-es ár) dobálhatunk patkókat, kipróbálhatjuk az íjászatot, a gyerekek trambulinozhatnak (szerintem a felnőttek is), pónilovagolhatnak, simogathatunk tengerimalacot, nyuszikat, megetethetjük a kecskéket, kipróbálhatjuk az aranymosást, résztvehetünk indián szeánszon, megtekinthetjük, hogy milyen lehetett a vadnyugaton egy bankrablás, s egy indián és egy cowboy versengése és még sorolhatnám. Egyszerű, de nagyon ötletes megoldásokkal találkoztunk a Western parkban, Nemesvitán, ahol egy egész napot is eltölthetünk, annyi látni-, tennivaló akad. (Szintén 2010-es nyaralásunkkor jártunk itt.)

Sümegi vár

Akik a Balaton felvidéken járnak ide biztos ellátogatnak. A meredek hegy tetején álló sümegi vár falai sok támadást átéltek, s köszönhetően az 50-es, 60-as évek régészeti feltárásának és helyreállításának ma is sétálhatunk a várfal tetején, s a váron belül. Rendszeresen rendeznek a vár tövében középkori lakomával egybekötött lovagi tornákat. 

Szarvaskő, Eger, Szilvásvárad, Egerszalóki fürdő

Kisgyerekeseknek, nagyobb gyerekeseknek, bármilyen korosztálynak találunk ezen a környéken elfoglaltságot. Mi 3 napot töltöttünk el a Bükkben, kiruccanásunkról beszámoló itt található. 

Sok minden kimaradt, hisz nem voltunk Szilvásváradon a Lovasmúzeumban, a Kocsikiállítást sem néztük meg és a Lipicai ménest sem tudtuk megnézni közelebbről.

Skanzen, szentendrei Szabadtéri Múzeum

Aki idekészül jó, ha tudja, hogy egy nap alatt nem megtekinthető. Hatalmas területen rengeteg látnivaló, kipróbálni való, kóstolni való. Rövid beszámolót írtam az első látogatásunkról itt.

Tata, Öreg-tó és Cseke-tó

2014 januárjában jártam először a tatai Cseke-tónál kialakított Angolparkban. Az Öreg-tónál már többször jártam, jártunk, a Várban is, de ez az Angolpark eddig kiesett. Aki nem szeret túrázni, de egy kellemes helyen szívesen sétál, vagy ha pici babával, babakocsival jól járható helyre szeretnénk menni, bátran ajánlhatom ezt a helyet. Rövid posztom és pár kép téli kiruccanásunkról itt olvasható.

Tihany

Egy tavaszi hétvégét töltöttünk el négyesben Tihanyban. Mennyivel másabb arcát mutatja ilyenkor a Balaton és a balatoni város! Kihalt, csendes utcák, kristálytiszta vizű Balaton. És a barátlakásokhoz is érdemes egy kicsit túrázni! Tihanyi barangolásunkról itt olvashattok.

Gyula, az ékszerdoboz

Szívem csücske ez a város. Kár, hogy fővárosunkból nem vezet közvetlenül autópálya, mert biztos gyakrabban ellátogatnánk ide. Mi az évi szokásos gyereknélküli hosszú hétvégénket töltöttük itt el, de biztos, hogy a gyerekekkel is visszamegyünk, mert nagyon sok látnivaló van helyben és a környéken.

Baja és a Gemenci erdő

Baján már másodszor jártunk a gyerekekkel. A második kirándulásunkra tulajdonképpen kisebbik lányom kifejezett kívánságra került sor az egyik őszi szünetben. Sajnos csak 2 éjszakát tudtunk itt eltölteni, így nagy kirándulást a rövid időre, valamint a hideg időre tekintettel nem tudtunk szervezni, de a Sugovica parti séta, a Gemenci erdőben tett vonatozás és mini túra azért betekintést adott ennek a szép ország résznek a kincseibe. Hosszú hétvégénkről ezen a csodás tájon itt írtam egy bejegyzést.

Magyarpolány, Somló hegy, Csárdahegyi őskarszt

A Bakony délnyugati lejtőjén található kis falu Magyarpolány. A Sobri Jóska kalandpark meglátogatásakor ennek a falunak a műemlékutcájában szálltunk meg, egy hosszú hétvégét töltöttünk el  a környéken. Megmásztuk a Somló hegyet, megnéztük Somló várát, majd hazafelé úton a Csárdahegyi őskarszthoz és Veszprémbe is ellátogattunk. Kalandparki bejegyzésemben tettem fel pár fotót ezekről a helyekről. (Tavasszal a Somlóhegyen rengeteg medvehagymát találhatunk! Nagyon finom, még az én egyéb hagymát nem evő gyermekeim is jó ízűen fogyasztották.)

Zempléni barangolások

Nagy kedvencem lett a Zemplén. Kicsit ugyan messze van a fővárostól, ahol élünk, de ha megtehetjük érdemes legalább egy hosszú hétvégére elutazni ide. Mi is így tettünk egy tavaszi hétvégén. Megnéztük a boldogkői és a regéci várat, kisvasutaztunk és túráztunk egy kicsit, gyönyörködtünk a megyerhegyi tengerszemben és a sárospataki vár udvarába is bekukkantottunk. Beszámolók a zempléni bolyongásainkról: regéci és boldogkőváraljai várak, Telkibánya, kisvasút és Kőkapu, megyer-hegyi tengerszem és rákóczi vár.

Játszóterek

Először is ajánlanék egy nagyon jó kis oldalt, ahol városonként illetve a budapesti kerületenként is rá tudunk keresni a játszóterekre, ez az oldal a játszótékereső.

Felsorolásszerűen, amiket mi ismerünk és szeretünk, ezen a helyen a legtöbbről már írtam:

Budapest, III. kerület, Huszti út - Magyar Máltai Szolgálat által épített játszótér 

Budapest, Városliget, Ajtósi Dürer sor felöli játszótér

Budapest, Hajógyári sziget, sok csúszdás játszótér

Budapest, X. kerület, Sportliget (Harmat utca-Újhegyi út sarkától nem messze)

Budapest, II. kerület Millenáris (Fény utca), Zöld Péter játszótér 

Budapest, V. kerület Olimpia park. 2014-ben adták át. Amikor a felújított Kossuth teret voltunk megnézni ide is ellátogattunk.

Budapest, Gellért-hegy, "Csúszdapark". A Gellért szálló felől lehet felkapaszkodni, rövid kaptató után baloldalon lesz egy játszótér ("hajóval", csúszdával, hintával), ide jöjjünk vissza a csúszdázás után, most menjünk tovább és pár méterrel arrébb jobb oldalon találjuk meg a csúszdázó helyet.  

Budapest, szintén Gellért-hegy, Cerka-firka játszótér a hegy dél-nyugati oldalán. Korábbi neve Kőcsikós játszótér. Itt írtam róla.

A játszótereknél a helye a 2013-ban megnyílt Tarzan parknak. Egy területen öt játszótér. Modern eszközök, rendezett terület, tiszta mosdók jellemzik. Ez sajnos fizetős, de ha belefér a családi kiadásokba, akkor egyszer legalább érdemes kipróbálni. Mi a nyitás után 2 hónappal jártunk itt.

Hódmezővásárhely - talán Damjanich utcai? játszótér (de építettek, megnyitottak azóta egy újabbat is, szuperek!) 

Játszóházak

Rengeteg játszóház van a fővárosban, csak győzzük végigjárni őket. Nekem vannak ellenérzéseim velük - talán azért, mert amikor Szonja 1 éves volt, egy ilyen helyen szedett össze egy jó kis rota vírust, aminek kórház lett a vége -, de ha rossz idő van (annyira, hogy az ember az orrát sem dugja ki szívesen a lakásból) és a gyerekek nem tudják az energiájukat hol levezetni, a játszóház egy lehetséges opció arra, hogy kitombolják magukat. Azon kívül, hogy egy jó kis vírus és baci összeszedő hely a játszóház, olcsónak sem túl olcsó. De ha már unjuk, hogy a gyerek a kanapé tetején, vagy netalán a fejünkön ugrál, nincs már kedve sem társasozni, sem kreatívkodni, akkor érdemes rááldozni a belépőjegyre a pénzt. 

Manapság nagyon sokan játszóházakban tartják a születésnapi zsúrokat, ami nagyon kényelmes megoldás, hisz nem kell sem ennivalóval, sem elfoglaltsággal készülnünk és még takarítanunk sem nekünk kell. Nekem ugyan kicsit személytelenek ezek a zsúrok, de már az én lányaim is rágják a fülemet, hogy játszóházban szeretnék tartani a születésnapjukat. Eddig ellenálltam, de lassan azt hiszem megtörnek.

Az árakról még pár szót. A legtöbb helyen már nem óradíjat kell fizetnünk, hanem csak egyszeri belépőt és korlátlan ideig tombolhatnak csemetéink. 2 maximum 3 óra szerintem bőven elég arra, hogy a gyerkőcök lefáradjanak.

Amit érdemes még tudni a játszóházakról. Cipőben nem lehet bemenni a játszóterületre. Vigyünk a gyerkőcnek (meg magunknak is), tutyit, vagy valamilyen vastagabb zoknit, legjobb talán aminek van gumitalpa, mert az nem is csúszik. Ételt, italt legtöbb helyre nem lehet bevinni (én azért szoktam vizet tenni a táskámba).

Pár játszóházat felsorolok, és megpróbálom kiemelni egynek-egynek az előnyét, vagy különlegességét. Egyébként meg a legtöbben hasonló jellegű játékok vannak. Szinte mindegyikben van egy elkülönített rész az egész piciknek, vannak felfújható, megmászható ugráló "várak" csúszdákkal, mászótornyok illetve labirintusok.

Ha jól emlékszem Kittit első játszóházas élménye az Állatkerti játszóházban érte. Még járni sem tudott, de ebben a játszóházban is van egy elkülönített rész a pindurkáknak is. Van itt homokozó és egy társasjátékos sarok is (bár gondolom legtöbben nem emiatt jönnek ide).

Legtöbbet talán a Kalandpark játszóházban jártunk, a Lurdy Házban. Közel van lakóhelyünkhöz és tekintettel arra, hogy maga az üzletközpont sem a legközkedveltebbek közé tartozik, a játszóházban sincs általában tömeg. A lányok a legjobban a labirintust szerették, megszámlálhatatlanszor másztak végig benne, mi meg csak forgattuk a fejünket, hogy mikor hol fognak felbukkanni. 

A Sugár játszóházban csak egyszer jártunk, bár ez is közel van hozzánk. Nem túl nagy területen van, de a lányok azért eltöltöttek egy órácskát itt is. Többet nem nagyon tudok erről a helyről írni, mert én tulajdonképpen bent sem voltam, csak a kispadon ültem, míg ők felfedezték a játékokat.

Rákoskeresztúron található egy másik Kalandpark játszóház. Itt egyik alkalommal egy átlagos hétvégén voltunk, nem voltak sokan, nem kellett tülekedni egy-egy játék kipróbálásáért. Másodszor egy zsúron voltunk, de a játszóház elfelejtett szólni a szülinaposnak, hogy aznap lesz a farsang is. Nagy tömeg, zsúfoltság, kaotikus állapotok, alig találtam meg a gyerekeket. Zsúr rendezés szempontjából szerencsés, hogy a játéktértől elég jól elkülönülnek a szülinapos szobák. A játszóházban sószoba is található, ahol esetleg mi eltölthetünk egy kis időt, míg csemeténk tombol.

Lányaim nagy kedvence a Kackac játszóház. Itt a szokásos játékokon kívül több trambulin is van, amit gyerkőceim nagyon szeretnek. Itt is van a babasarokban homokozó (mint az Állatkerti játszóházban). Sajnos a viaszos korcsolyapályát valamiért megszüntették, pedig nagyon klassz volt, még korcsolyákat is adtak a csúszkálni vágyóknak. Van egy pici "focipálya" is. 

Nekem az egyik legszimpatikusabb játszóház (azok közül, amikben eddig jártunk) a Kölyökvadon játszóház. A Récsei centerben található, elég nyugis hely, nincs tömeg. A mászótornyon, ugrálóváron kívül van mászófal  és trambulin is. Különlegessége a helynek az állatok! Kaméleon, sün, kígyó, amiket megmutatnak a gyereknek, sőt meg is simogathatják őket. A szülinapi zsúros szobák itt is jól elkülönítettek a játszótértől. A szülőket pedig kondisarok várja!

Végül az egyik legnagyobb játszóházról egy mondat, ami nem más, mint az Elevenpark. Tényleg hatalmas a tér, rengeteg játék várja a lurkókat. Van több ugrálóvár, trambulin, mászófal, kalandpálya, óriás csúszda, elektromos kisautók. 

Kalandparkok

Ebben a bejegyzésben írtam azokról a kalandparkokról, ahol már jártunk a gyerekekkel. Általában 3 éves kortól lehet ezeken a helyeken kipróbálni a drótkötélpályákat. A legtöbb kalandparkban vannak külön gyerek pályák az egész kicsiktől a nagyobbakig. Mielőtt elindulunk gyerekekkel ezekre a helyekre érdemes a honlapjukon megnézni, hogy hány gyerek pálya van, és azok hány cm-es magasságtól használhatóak. 

  
Állatos helyek

Sóstó-Zoo, Nyíregyháza

A "namber van" nálunk a nyíregyházi Sóstó-Zoo. Szinte minden évben ellátogatunk erre a fantasztikus helyre. Kirándulásnak is kiváló, kis gyerekekkel szinte lehetetlenség egy szuszra bejárni az állatparkot. Idén májustól pedig megnyílt az esőerdő park, a Zöld Piramis, benne az Ócenárium rengeteg hallal és cápákkal!  

Abonyi állatkert – Magánzoo     

Két alkalommal jártunk (lsd itt és itt) az abonyi  Magánzooban, az állatkertben, ami magánkézben van. Méreteit és az állatok, állatfajok számát tekintve jóval kisebb, mint a budapesti, vagy nyíregyházi, de nagyon kellemes csalódás volt számunkra. Egy erdős részen található, így nyári kánikulában is kellemes sétát tehetünk. Lehetőség van az állatok etetésére a pénztárnál kapható zoo csemegével. Nemcsak itthon honos állatok vannak, hanem oroszlánok, zebra, víziló, majmok. Lehetőség van pónilovaglásra is. A kertben játszótér és büfé is található. Egy napos program is kerekedhet belőle az utazással együtt.

Vadaspark– Budakeszi

Szinte minden évben egyszer ellátogatunk Budakeszire, a Vadasparkba. A gyerekek, mivel állatos program, biztos imádni fogják. Mehetünk autóval, tömegközlekedéssel (Moszkva tértől a 22-es busszal a Szanatórium utcáig, innen egy kb. fél órás séta), de akár gyerekvasúttal is (a menetrendet meg kell nézni, mert nem minden nap és nem minden vonat áll itt meg, mivel ideiglenes megálló). A Vadasparktól nem messze van egy klassz kis tisztás, játszótérrel, tűzrakóhelyekkel. A vadasparki sétánk után akár piknikezhetünk is itt. Egyik vadasparki látogatásunkról készített rövid bejegyzésem itt olvasható.

Tropicarium 

Jó program akár egy esős napon is. Itt nem ázunk el, meleg helyen vagyunk és tanulmányozhatjuk az akváriumokban úszkáló halak százait, az „esőerdőben” selyemmajmokat, egzotikus madarakat, kígyókat, egy másik teremben hüllőket, bogarakat. A fő attrakció a cápa akvárium, ahol a fejünk felett „húznak” el ezek a veszélyes állatok. Mielőtt elhagyjuk a Tropicariumot rájákat is simogathatunk, ha elég bátrak vagyunk.

Van azért egy negatívuma a Tropicariumnak: nem olcsó mulatság. A felnőtt belépőjegy ára 2300 Ft, a gyerekjegy (4-14 éves korig) 1600 Ft. Ez egy négytagú család esetében 7800 Ft. 

Figyelem! Mielőtt bemegyünk a Tropicariumban a folyó ügyeinket intézzük el, mert bent nincs mosdó! S ha egyszer kijövünk nem fognak visszaengedni (legalábbis sajnos mi ilyen tapasztalatot szereztünk!). 

A Tropicáriumnak a Campona bevásároló központ ad otthont, s ha maradt még pénz a családi kasszában és a gyerekek még nem elég fáradtak beterelhetjük őket a Tropciariummal szemben lévő játszóházba.   

Veresegyházi Medveotthon

Azt hiszem kevesen vannak, akik nem hallottak erről a helyről, ahol az állatkertekből, cirkuszból kiöregedett mackók élnek. De nem csak macikkal, hanem farkasokkal is találkozhatunk, sőt most olvastam a honlapjukon, hogy már gólyamentőhely is működik a területen. Vigyünk magunkkal otthonról mézet (de ha elfelejtettük a büfében is vehetünk), amivel a parkban kölcsönözhető hosszú nyelű fakanalakkal etethetjük meg a medvéket. Van egy kis játszótér, amikor utoljára jártunk erre lehetett pónilovagolni is. Ahogy Csillus blogjában olvastam a korábban csak álló vonat helyett, üzembe állítottak egy kisvonatot, amivel vonatozhatnak is a lurkók.   

Salföld Major

A Kaáli medencében található egy kis falu, Salföld. Tapolcai nyaralásunk során látogattuk meg eme remek helyet, ahol sokféle őshonos magyar állatfajtával találkozhatunk. A gyerekek pónilovagolhatnak, családostul felpattanhatunk egy lovaskocsi tetejére amivel egy közeli kolostor romhoz visznek el bennünket. 

Katica tanya

A Katica tanya, mely egy működő gazdaság Patcán található, Kaposvártól 12 km-re. Sok-sok háziállat, hagyományörző foglalkozások, kézműves foglalkozások, természetismereti foglalkozások, "kalandpark" teszi izgalmassá e helyet. Lehetőség van a tanyán megszállni, aki több napot szeretne itt eltölteni. (Pár soros beszámolónk itt olvasható.) 

Bodor major

Egy szabadidőpark, őshonos állatokkal, lovardával, játszótérrel és egy kalandpályával. Kisebb, nagyobb gyerekkel is találuk egy egész napra való programot ezen a Budapesthez közeli "tanyán". Mi ottjártunkkor nagyon jól éreztük magunkat!

Lovardák 

Bélápapuszta Lovasközpont

Egyik alcsútdobozi látogatásunk során e környékről származó szomszédasszonyunk javaslatára kerestük fel a Bélápapusztai Lovasközpontot.  

Egyik legklasszabb lovas hely, ahol eddig jártunk. Hatalmas, rendbentartott terület, istálló, gyönyörű lovak. Beszámoló itt olvasható.

Equital lovasudvar

Alsópáhokon töltött hosszúhétvégénk után fővárosunk felé utazva álltunk meg itt egy rövid lovaglás erejéig. A lovarda, a táj, a lovak...minden gyönyörű. Ajánlom a lovak szerelmeseinek.

Kincsem lovaspark

Tápiószentmártonban a Kincsem lovaspark a verhetetlen magyar versenylóról kapta a nevét. Egész napos kirándulásunk színhelye lehet, hisz rengeteg látnivaló, kipróbálni való van ezen a helyen. Budapestről kb. másfél órányi autózással juthatunk el ide. Megnézhetjük a Kincsem múzeumot, lovagolhatunk futószáron (is), a gyerekek játszhatnak a játszótéren, megnézhetik őshonos állatainkat az őshonos parkban, a híres Attila dombon pedig feltöltődhetünk energiával. Rövid beszámolónk ittjártunkról eme helyen.

Stampok szabadidőpark

Budapesttől 33 km-re, Szentendre és Visegrád között található ez a lovaspark. Majd három éve jártunk itt a lányokkal. Elég sok lovardában jártunk már Kitti lóimádatából kifolyólag, ebben a bejegyzésben csak azokat említem, amelyek számunkra megnyerőek voltak. A Stampok szabadidőpark ezen lovardák közé tartozik. Nem csak lovagolni lehet, illetve a lovakban gyönyörködni, de volt egy kis elkerített rész, ahol kecskék és őzikék is voltak. A lányok itt nem ültek lóra (Szonja még csak 9 hónapos volt), de etették őket rendületlenül.  

Egyéb 

MÜPA – Cifra palota 

Hűvös időben, esőben vagy télen, amikor nincs kedvünk a szabadban órákat sétálni, játszani menjünk el a MÜPÁba vasárnap a Cifra palota családi programra. 10-11 körül a színpadon mindig történik valami, egy bábelőadás, vagy meseelőadás, koncert. Mindeközben kézműves foglalkozás, ahol a legkülönfélébb hasznos és haszontalan dolgot készíthetünk a gyerekekkel. A legkisebbeknek „babajátszó” az Üvegteremben. (Érdemes időnként megnézni a MÜPA honlapját, jó kis zenei előadások szoktak lenni kifejezetten gyerekek részére. Babakoncertet és Ringató foglalkozásokat is tartanak.)

A MÜPA mellett „felspirálozhatunk” a Bábel toronyba és megnézhetjük a Nemzeti Színházat is. 

Vasúttörténeti park

Fővárosunk XIII. kerületében a Tátra utcában rengeteg mozdony, vonat, hajtány várja, hogy a gyerekek felmásszanak rájuk és kipróbálják milyen is lehet vasutasnak lenni. Talán kétszer jártunk ezen a helyen, ahol a régi mozdonyokon, és egy-két vasúti szerelvényen kívül láthatunk vasúti model terepasztalt, kipróbálhatunk mozdonyt vezetni, utazhatunk egy törpvasúti szerelvénnyel is. A park honlapja.

Repülőgép Emlékpark

A mozdonyvezető leszek mellett a pilóta leszek hangzik el szerintem a legtöbb kisfiú szájából, ha megkérdezik mi leszel, ha nagy leszel. Nemcsak ezeknek a kisfiúknak, de a lányoknak is nagy élményt jelenthet, ha elvisszük őket a Ferihegyi Repülőgép Emlékparkba. 3 repülőre fel is lehet szállni, meg lehet nézni a belsejüket, az egyikben még a pilótafülkébe is beülhetünk. S ha már itt vagyunk, ne hagyjuk ki a Ferihegyi Repülőtér teraszáról a gépek le- és felszállásának látványát sem! Mi majd két évvel ezelőtt jártunk itt.

Csodák palotája

Játszóház gyerekeknek és felnőtteknek! Majd egynapos program is kerekedhet belőle, annyi látnivaló, kipróbálni való van. Egy esős napon ahelyett, hogy a lakásban gubbasztanánk menjünk el ide! Megéri! Érdemes a Millenáris Park honlapját is megnézni időnként, nagyon klassz gyerekprogramokat szoktak szervezni. Báb- és meseelőadások, koncertek!  

UPDATE! A Csodák palotája elköltözött Nagytéténybe. A honlapjuk is új, itt található! 

Babilon center

A Csodák palotájához tudnám hasonlítani, ez is egy tudományos játszóház. Én 7-8 éves kortól ajánlanám, bár van több olyan dolog amiket a kisebbek is szívesen kipróbálnak, főleg a nagy buborék készítőket! A mi látogatásunkról ebben a bejegyzésben írtam pár gondolatot. 

Szabadság tér - Interaktív szökőkút

A felújított Szabadság téren (nyári melegben) kellemes felüdülést n

8 komment

Címkék: kirándulás gyerekkel kreatívan program ajánló programok gyerekkel

A bejegyzés trackback címe:

http://kitti-szonja.blog.hu/api/trackback/id/tr692046283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Csöppke · http://www.csoppkeblog.hu 2010.06.02. 08:07:10

Klassz összefoglaló, köszi! :) A Seholszigetre mi is szeretnénk eljutni, sok jót hallottam róla.

gemini! 2010.06.11. 22:41:54

Nagyon jó ez az összefoglaló, ha végre túl vagyok a műtétsorozaton, kipróbálunk néhányat!! :-)))

sipp 2012.09.27. 07:19:50

Kitti, Szonja, nagyon köszönjük.

Beso · http://kitti-szonja.blog.hu 2012.09.28. 09:33:31

@sipp: Nagyon szívesen! (Remélem találtál hasznosítható ötletet.)

kirándulo_zsuzsi 2013.01.17. 14:32:41

Szia! Nagyon jó összefoglaló!
Mi is gyerekekkel kirándulunk, túrázunk. Erről blogot is vezetünk (www.katautak.hu) és Útiterveinkkel segítséget szeretnénk nyújtani a családoknak, hogy biztonsággal merjenek nekivágni egy-egy úticélnak.
Hátha találtok nálunk is néhány izgalmas ötletet. Üdv, Zsuzsi

Beso · http://kitti-szonja.blog.hu 2013.07.20. 07:06:37

@kirándulo_zsuzsi: Köszönöm, megnéztem a blogodat, majd tőled is fogok ötleteket meríteni jövőbeni kirándulásainkhoz!

Lineth 2013.10.22. 12:17:22

Sziasztok,

Tudna valaki adni egy kozvetlen elerhetoseget a blog iroihoz?

Koszonom