Kitti és Szonja blogja

Ezt a naplót elsősorban két kislányomnak készítem, hogy legyen ilyesfajta emlék is a gyermekkorukról. Jegyzetek a lányok mindennapjairól, ünnepeiről, fejlődésükről, örömről, bánatról.

Kitti Laura

Szonja Kinga

Gyerekekkel kreatívan

Friss topikok

  • panograph: Most találtam rá a blogodra, Szonja, és szeretnék javasolni egy igen különleges kincskereső játéko... (2020.09.25. 23:31) Kincskeresős szülinap
  • molnar.orsolya: Ajánlok Nektek egy remek szülinapi játékot! Ez a LogiKoffer, ami egy izgalmas logikai kincskereső ... (2017.02.21. 22:31) Szülinapi zsúr
  • Komáromi Renáta: Van egy remek szülinapi program, amit jó szívvel ajánlok Nektek gyerekzsúrra. Ez a LogiKoffer, ami... (2017.02.17. 21:47) Kalóz party játékok
  • Komáromi Renáta: Én is ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.... (2017.02.13. 21:44) Kalóz party
  • Komáromi Renáta: Ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.hu Ez eg... (2017.02.13. 21:02) Születésnap játszóházban

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Boldog új évet!

2011.01.06. 06:23 Beso

Boldog új évet minden erre vetődőnek!
 
Erőt vettem magamon, s igyekszem folytatni lányaimról szóló naplómat. Az elmúlt hónapokban történtek kicsit (vagy inkább túlságosan is) megviselték amúgy sem erős idegrendszeremet, aminek egyenes következménye volt a kimerültség, így lányaim életének fontos, és kevésbé fontos pillanatai lejegyzése a háttérbe szorult. 
 
Szeptember óta részben a munkahelyemen történtek nagy változások, hosszú hetekig voltunk bizonytalanságban a jövőnket illetően, aztán egy döntés elé kényszerültem, mely döntést már elég rég óta halogatok. Végül az élet alakította a dolgokat és az maradt a leglogikusabb választás, amit tulajdonképpen már több, mint egy éve is akartam, csak nem mertem meglépni.
 
A munkahelyi idegörlő problémáim mellett a lányok szinte állandó betegeskedése is rátett egy lapáttal nem éppen rózsás lelkiállapotomra. Nem tudom mi történt a kis szervezetükkel az idei ősz beálltával, pedig ugyanazokat a vitaminokat, „immunerősítőket” alkalmazzuk mint egy évvel korábban, ennek ellenére alig jártak oviba. Kezdődött egy kis torokgyulladással, aztán folytatódott Kitti tüdőgyulladásával, majd lett megint valamilyen vírusos torokgyulladás, közben fülkürtgyulladás, Szonjának szinte állandósult a savós fülgyulladása, majd neki is volt tüdőgyulladása, és végül 2010 betegeskedéseit Kitti zárta egy aránylag ritka betegséggel, a „pillangó vírussal”, amiből szerencsére karácsony előtt felgyógyult.
 
Ez utóbbiról azért pár szóban „megemlékezem”, mivel tényleg ritka vírusos betegség, ami az oviban ütötte fel a fejét. A rendelőben is „csodájára” jártak a szakemberek, hogy ezt meg kell nézni, mert ritkán látni ilyet.
 
Amit megtudtam erről a betegségről: a pillangó vírus, amit említenek ötödik betegségnek (a rubeola, bárányhimlő, kanyaró és skarlát mellett), erythema infectiosumnak, illetve lepkehimlőnek is a humán parvovírus okozza. Általában rossz közérzettel - esetleg hőemelkedéssel és lázzal - valamint kiütéssel jár. A kiütések a gyerekeknél az arcon jelennek meg nagy számban, szinte összefüggően, „pillangó alakban” (innen az elnevezés). A test egyéb részein is vannak kiütések, melyek viszkethetnek is. 
 
Kittinél is rossz közérzettel kezdődött a betegség, nem nagyon evett, nyűgös volt. Egyik nap már a kiütésekkel jött haza az oviból. Kb. a harmadik napon teljesedett ki a betegség, lázasnak érezte magát (nem volt az), nagyon szomjas volt, levert volt és az egész testét (a fülétől a popsijáig) ellepték a kiütések (engem nagyon emlékeztetett a három napos láz piros foltjaira, bár ennél a betegségnél vannak a testből kiemelkedő "puklik" is). Az arca volt a legdurvább, a kiütések egybeolvadtak és lila színűek voltak. A szeme, szája, arca fel volt puffadva (nekem ekkor vált egy kicsit ijesztővé). 
Mivel vírusos betegségről van szó, csak tüneti kezelést kell alkalmazni (láz esetén lázcsillapítás, illetve a kiütések kezelése, ha viszketnek.) Én fenistil kenőccsel kenegettem, ahol nagyon viszketett és calciumot adtam neki.
 
Maga a betegség a gyerekorvosunk szerint nem olyan ragályos, mint pl. a bárányhimlő. Egyébként cseppfertőzéssel terjed, de akkor már nem, amikor a kiütések megjelennek. A lappangási idő 5-14 nap. Azt olvastam, hogy az arcon jelentkeznek először a kiütések, majd átterjednek a törzsre és a végtagokra is. Szonján épp tegnap jöttek ki a kiütések, érdekes módon a popsiján, de már vannak szép számmal a karján, lábán is. Az arcán még alig. Ezek szerint a lappangási idő lehet 14 napnál több is, mert Kittiv kb. 3 héttel ezelőtt jelentek meg az első piros pöttyök (és ugye akkor már elvileg nem fertőz). Szonja nem járt oviba már jó ideje, tehát ott nem kaphatta el, csakis a tesótól.
 
Pillangó vírus kiütései az arcon
 

 
Szerencsére a karácsonyi ünnepekre mindkét lány teljesen meggyógyult és felhőtlenül ünnepelhettünk, örülhettünk egymásnak (és az ajándékoknak).
 
 
Kitti karácsony előtt pár nappal szegezte nekem a kérdést – miközben épp a dokihoz tartottunk -, hogy „anya, az ajándékot tényleg a Jézuska hozza?”. Váratlanul ért ez az egyenes kérdés, s kicsit hebegve mondtam – mivel feltételeztem, hogy a kérdést azért tette fel, mert kétkedik valamiben -, hogy persze. A következő kérdés még jobban megdöbbentett: „Akkor miért nem engedtétek karácsonykor (a tavalyi évre utalt itt első szülöttem), hogy bemenjünk a hálószobába? Én láttam, hogy ott volt a nagy csomag, amiben a babakocsi volt!” Nem nagyon tudtam mit mondani. Az eszemmel tudtam, hogy el kell mondani az „igazat”, de annyira rossz érzés volt, hogy még nincs 6 éves sem és már „tud mindent”. Nem tudom, hogy jutott ez eszébe? Arra gondolok, hogy az oviban beszélhettek róla a többiek, akik már tudják, hogy nem az angyalok, Jézuska teszi a fa alá a csomagokat és ő meg összerakosgatta a kép darabjait. De hogy jutott eszébe, hogy emlékezett arra, hogy tavaly nem engedtük be a hálószobába, ahova valóban a karácsonyfa alá helyezés előtt betettük az ajándékokat? Nem hiszem, hogy tavaly óta ezen „törpölt”. A beszélgetés során végül nem került tisztázásra teljes mértékben a karácsonyi ajándék kérdése, valahogy úgy éreztem, hogy ő még szeretne hinni a Jézuskában és az igazság bántja őt. Nekünk is esett talán még ezen az este, hogy mi becsaptuk őt, mert mi vesszük az ajándékokat és nem is a Jézuska hozza.
 
Karácsony előtti napokban történt még egy jelentős esemény: családunk gyarapodott.
Egyik nap K. és Kitti elmentek egy állatkereskedésbe hörcsögnézőbe. Nem értettem az egészet, mivel nem beszéltünk arról, hogy befogadunk egy állatot az otthonunkba. Aznap Kitti sírva-ríva jött haza, mivel nem kapott hörcsögöt (K. valami olyasmivel odázta el a rágcsáló vásárlást, hogy nem mérték le a kis szekrényt, hogy mekkora ketrec fér el rá.) Másnap azonban újból felkerekedtek (karácsony előtt egy nappal), hogy Kitti végre boldog aranyhörcsög tulajdonos legyen. Kicsit nehezteltem életem párjával, mert ezt valahogy elfelejtették velem megbeszélni. Nekem soha nem volt semmilyen állatom és megmondom őszintén nem is hiányzott, hogy a lakásban legyen még egy „valaki”. Nincs nekem semmi bajom az állatokkal, főleg azokkal akik másoknál élnek, laknak, mások gondoznak.
 
Az egész ötlet úgy indulhatott, hogy Kitti már megőrjített bennünket azzal, hogy neki kutya kell. Sikerült őt meggyőznünk, hogy egy kutyusnak nem jó helye van egy lakásban, majd ha kertes házba költözünk lesz kutyánk. Egy idő után rájött, hogy ez nem ma, vagy holnap fog történni, s ráadásul pont az óvónénije is mesélt a saját régi hörcsögéről, meg jelenlegi tengeri malacáról. Ezután Kitti apja elé állt, hogy jó, nem kell neki kutya, csak egy hörcsög. Valahogy rávette az apját, s szent este előtt egy nappal hazajöttek Grétivel.
 
 
Először nagyon furcsa volt maga a gondolat is, de már megszoktam. Nem is olyan borzasztó egy lakásban élni egy rágcsálóval, ráadásul Gréti igazán helyes kis állat. Kitti almozza, eteti, egyelőre nagy lelkesedéssel. Esténként apukája kiveszi a luxus hörcsög kéróból új családtagunkat és egy leporelló könyvekből lekerített szobarészben szaladgálhat Gréti a lányok legnagyobb örömére. Rendszeres esti programmá vált Gréti, eleinte még az esti mesenézést, meseolvasást is kiváltotta.
 
Gréti gazdája, Kitti boldog boldogtalannak mesél hörcsögéről. K. is elég érdekes módon adta tudtára ismerőseinknek rágcsálónk házunkba költözését. A karácsonyi üdvözlő e-mailt írta úgy alá, hogy a családtagok nevének felsorolásakor Grétit is feltüntette, rögtön Kitti és Szonja neve után. Kaptunk is pár érdeklődő telefont, e-mailt, hogy csak nem a harmadik gyerkőc érkezik?

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kitti-szonja.blog.hu/api/trackback/id/tr492561779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ilgya1 2011.01.10. 22:39:43

Örülök,hogy visszatértél! Öröm volt olvasni a bejegyzésed,főleg így a vége felé a hörcsögös résztől....mint újdonsült állattartó mondom ezt Neked,hogy sok örömötök lesz benne:)
Sajnálom a betegségeket és a munkahelyi gondokat.....tényleg ritka betegségről lehet szó,mert nem hallottam még róla,mostmár biztos védettek vagytok egy életre....azért a neve nagyon tetszik,végre egy lányos betegség......hú de morbid vagyok így 11 felé...bocsi......

gemini! 2011.01.11. 12:24:21

Örülök, hogy folytattad az írást és remélem, hogy lassan helyrerázódnak a dolgok! :-)
Nekem sincs mostanában időm írni, annak ellenére, hogy egész nap a monitor előtt ülök... :-)
A hörcsöghöz pedig gratula! Hidd el, nagy élmény a gyerekeknek, lányaim is imádják a beszerzett cicát. (Idáig háromfelé tépték, de most már a macsek nagyobb lett és "kinyílt a csipája". Néha már ő terrorizálja korábbi üldözőit. :-))) )
Kitartást és feltöltődést kívánok! :-) (ha tudsz valahogy...)

Beso · http://kitti-szonja.blog.hu 2011.01.12. 12:40:08

@ilgya1: Lányos betegség:-)) A neve szép, de a kiütések nagyon elcsúfítják a gyerkőcöket! De már túl van rajta mindkét gyerek... Remélem Gréti megéri legalább az átlag hörcsög életkort, a lányok nagyon odavannak érte, nem szeretném, ha túl hamar itt hagyna minket!
@gemini!: A nagy bánata Kittinek, hogy a hörcsög nem olyan, mint egy kutyus, vagy egy cica, akit állandóan lehet simizni (vagy legalábbis többször, mint a nappalakota átalvó Grétit). Na majd talán egyszer továbblépünk állatkérdésben:-)
süti beállítások módosítása