Kitti és Szonja blogja

Ezt a naplót elsősorban két kislányomnak készítem, hogy legyen ilyesfajta emlék is a gyermekkorukról. Jegyzetek a lányok mindennapjairól, ünnepeiről, fejlődésükről, örömről, bánatról.

Kitti Laura

Szonja Kinga

Gyerekekkel kreatívan

Friss topikok

  • panograph: Most találtam rá a blogodra, Szonja, és szeretnék javasolni egy igen különleges kincskereső játéko... (2020.09.25. 23:31) Kincskeresős szülinap
  • molnar.orsolya: Ajánlok Nektek egy remek szülinapi játékot! Ez a LogiKoffer, ami egy izgalmas logikai kincskereső ... (2017.02.21. 22:31) Szülinapi zsúr
  • Komáromi Renáta: Van egy remek szülinapi program, amit jó szívvel ajánlok Nektek gyerekzsúrra. Ez a LogiKoffer, ami... (2017.02.17. 21:47) Kalóz party játékok
  • Komáromi Renáta: Én is ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.... (2017.02.13. 21:44) Kalóz party
  • Komáromi Renáta: Ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.hu Ez eg... (2017.02.13. 21:02) Születésnap játszóházban

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Őszi szünet bejefező rész: kirándulás a Gyadai tanösvényen

2011.11.11. 08:26 Beso

Börzsöny, Gyadai tanösvény. Nem hallottam még róla. Internetes bóklászásom során akadtam rá valahogy és a tanösvényről készült leírásokból megakadt a szemem a billenő híd pallósor, függő híd szavakon. Kis kutakodás még a világhálón, fotók nézegetése és döntés: ide nekünk is el kell menni. Annyira "vadregényes".

Szombaton reggel gyors szendvics és egyéb elemózsia készítés, réteges felöltözés, bevágódás a kocsiba és irány a 2/a út Vác felé, majd Rétság felé folytattuk utunkat.  Szendehely-Katalinpuszta község végén már láttuk is a táblát, ami a Gyadai tanösvényt jobbra jelezte. Pár száz métert még gurultunk és el is értük a Szendehely-Katalinpuszta kiránduló központ és erdei iskola parkolóját.

Még itthon olvastam, hogy a tanösvényhez letölthető ezen az oldalon egy foglalkoztató füzet kisiskolások részére. Ezt is kinyomtattuk, mielőtt elindultunk, mert nem tudhattuk, hogy a helyszínen a tanösvény bejárata előtt lesz kitéve bőven ezekből a füzetekből. (A gyerekekkel kirándulásunk során igyekeztünk megoldani a feladatokat, amihez a tanösvény tájékoztató táblái is sok segítséget adtak.)

A tanösvény kialakítói kitaláltak egy kedves figurát is, Hangya Danit, aki a tanösvény jelképe. Ő fogadja az idelátogatókat a tanösvény bejáratánál, s ha a tábláról lelógó zsineget a gyerekek meghúzzák Dani integetve üdvözli az érkezőt.

A tanösvényt egy zöld "T" betűt követve járhatjuk végig. Hossza 5,5 km, de a felénél (az "Óriások asztala" megállónál lerövidíthetjük, ha innen a tanösvény mellett haladó erdészeti úton sétálunk vissza a kiránduló központhoz).

A tanösvény nem csak az erdők fáit, növényeit, az erdészek munkáját mutatja be, de az erdei madarakról is sok információhoz juthatunk. Sok-sok madárodút helyeztek el az erdészek ezen a területen. 

Nagyon élvezetes volt ez a túra nem csak a gyerekek, de nekünk felnőttek számára is, amit talán a képek jobban érzékeltetnek, mint szavaim. Figyelmeztetés!!! Sok fotó következik!!!!

A feladatfüzetben rajzolt fatörzsek, vajon melyik fákhoz tartoznak?

Avareső

Már megint eszik

Talajminta vétel (szintén a foglalkoztató füzethez): milyen a talaj?  homokos? agyagos?

 

Tölgyfamérés

 

Rábukkantunk egy elhagyatott erdei házikóra

(Kittit teljesen lenyűgözte, itt szeretne eltölteni egy éjszakát)

Pallósoron vezet az útunk a "mocsár" felett

Szonja halált megvető bátorsággal krokodillovagol

Családi fotó a mocsárnál

Magaslesen

A billenő híd

Cölöpökön lépdelve folytatjuk utunkat

Olyan jó az avart rugdosni!

Apa lányaival

A függőhíd


A lányok nem győztek betelni vele, oda-visszafutkostak rajta

Gyönyörű színekben pompázott az erdő

Tudtad, hogy a fáknak gyógyító ereje van?

Kisebb gyerekekkel is érdemes ide ellátogatni. A tanösvény bejáratánál létrehoztak egy kifejezetten kicsiknek való tanösvényt, amelynek hossza 300 méter és egy kis tó körül visz az út. Az "élményösvény" körül tájékoztató táblák és találós kérdések várják a gyerekeket. 

Még egy családi fotó

A túra végén még volt erejük egyet játszóterezni, a nemrégiben átadott kiránduló központ területén

A megfáradt vándorok

Hazafelé kérdezem őket, hogy tetszett a kirándulás? Kitti nem túl lelkesen válaszolt, hogy jó volt, de azért nem annyira, mert egész nap csak mentünk! (Apropó: a táv kb. 2,5-3 óra alatt teljesíthető. Mi az állandóan valamit rágcsáló gyerekeinkkel 3,5 óra alatt tettük meg.) Szóval mellbevágott, hogy nem volt oda ezért a napért. Ehhez képest a kirándulás óta, szinte az összes rajzuk erről a túráról szól, és azóta is emlegetik, hogy milyen jó volt itt.

2 komment

Címkék: kirándulás

A bejegyzés trackback címe:

https://kitti-szonja.blog.hu/api/trackback/id/tr653369912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

4kistigris 2012.03.17. 21:52:19

Szia! Most találtam rá a blogotokra, miközben kiránduló helyet kerestem...és szeretném megköszönni, mert szuper tippet adtál ezzel a tanösvénnyel! Majdnem 4 éves kisfiammal, 9 hónapos kislányommal, plusz hatan felnőttek vágtunk neki és tényleg nagyon klassz volt. A kisfiam, aki az őszi túránkon az első 400 méter után végig nyakban vitette magát, most egy szó nélkül lenyomta saját lábán az 5 km-et!! Mert tényleg érdekes volt, pedig az erdő nem volt még igazán szép, nem is csináltuk végig a munkafüzetet sem, de az alapján tudtuk követni, hogy mi következik és lelkesíthettük a gyereket, én meg a képeitek alapján biztos lehettem benne, hogy jó helyre viszem a családot. Szóval köszi, köszi, köszi!!

Beso · http://kitti-szonja.blog.hu 2012.03.19. 11:15:57

@4kistigris: Kedves Kistigris! Nagyon örülök, hogy ránk találtál és annak meg különösen, hogy a blogban talált program ajánló elnyerte tetszéseteket és jól éreztétek magatokat. Nekünk is a kedvenc kirándulásunk volt, biztos többször vissza fogunk térni oda! Minden jót! Üdv: Beso
süti beállítások módosítása