Kitti és Szonja blogja

Ezt a naplót elsősorban két kislányomnak készítem, hogy legyen ilyesfajta emlék is a gyermekkorukról. Jegyzetek a lányok mindennapjairól, ünnepeiről, fejlődésükről, örömről, bánatról.

Kitti Laura

Szonja Kinga

Gyerekekkel kreatívan

Friss topikok

  • panograph: Most találtam rá a blogodra, Szonja, és szeretnék javasolni egy igen különleges kincskereső játéko... (2020.09.25. 23:31) Kincskeresős szülinap
  • molnar.orsolya: Ajánlok Nektek egy remek szülinapi játékot! Ez a LogiKoffer, ami egy izgalmas logikai kincskereső ... (2017.02.21. 22:31) Szülinapi zsúr
  • Komáromi Renáta: Van egy remek szülinapi program, amit jó szívvel ajánlok Nektek gyerekzsúrra. Ez a LogiKoffer, ami... (2017.02.17. 21:47) Kalóz party játékok
  • Komáromi Renáta: Én is ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.... (2017.02.13. 21:44) Kalóz party
  • Komáromi Renáta: Ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.hu Ez eg... (2017.02.13. 21:02) Születésnap játszóházban

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Játszanak

2011.11.14. 09:49 Beso

Kitti és Szonja már jó ideje (kb. Szonja két éves kora óta) jól eljátszanak egymással. Már amikor. Ahogy az testvérek között szokás, összevesznek egy-egy játékon, hogy ki legyen a barna lóval, meg a tarkával, ki legyen az anyukája Anna babának és Dani-Bálint babának (Dani baba Kitti kedvenc kisbarátjáról kapta a nevét, de mivel Dani már elmúlt két éves, Dani baba újabban Bálint baba, aki szintén itt él a lakóparkban és ő még csak egy éves), ki játsszon a lila meg az ezüst autóval és a többi. Szonja sokszor egyedül akar játszani. Kittivel is előfordul ilyen, de vele ritkábban. 

Ha már itt tartunk. Mindig is csodáltam Szonját, hogy bármivel tud játszani. Legkedvesebb emlékem erről, amikor kb. két éves volt és valahonnan autóval jöttünk haza délutáni alvás időben. Azt szerettem volna, ha elalszik a kocsiban. Ő meg játszani szeretett volna, a hosszabb autókázásra vitt játékaival. Hiába kérleltem,  hogy tegye el a játékait, ő csak mondta, mondta, szerepejátékozott. A végén elvettem tőle minden játékot. Csak hallom, hogy be nem áll a szája. Hátrafordultam és azt hittem megzabálom. Mivel nem maradt játék a kezében a kis ujjacskái lettek játékának szereplői. De volt már, hogy két sült krumplit személyesített meg, a minap pedig a színes ceruzák avanzsálódtak Szonjává, Kittivé és kis barátaikká. Nagyon élénk a fantázia világa, amit nem győzök csodálni. (Kitti nem nagyon tud így játszani, ő igényli egy kisbarátja, vagy szülei társaságát. Csecsemőkorában sem lehetett nagyon magára hagyni, mindig kellett neki valaki, aki szórakoztatja). 

Szonjának nem nagyon van kedvenc játéka. Szeret babázni, imádja a kisebb játékfigurákat, legyen az egy pici cica, kutya, ló bármilyen állat, szeret autókkal is játszani (főleg mióta az oviban csupa kispasi barátja van), nagyon szereti a babaházát is.
 
Kitti mostanában inkább társasozni szeret. Az első társasjátékát 3 éves szülinapjára kapta. Azóta is nagy kedvenc. Egyszerű lépegetős játék, meg van határozva, hogy melyik figurára lépve lehet újra dobni, visszalépni, illetve bagolyra, vagy Micimackóra lépve egyszerű kérdésekre kell válaszolni. Van egy kisvakondos társasa is, ezzel ritkán játszottunk a játékszabály szerint, jobban szeretnek szerepjátékozni vele. Az egyik társasjáték, amivel Szonja is hajlandó általában játszani, a Mackókaland. Ez is sima "lépegetős" játék, itt a dobókockán színek vannak, és a dobott színnel megegyező színre kell lépni a játékpályán is. Amit a gyerekek viccesnek tartanak, amikor a macijaikat eltüntetik a pályáról a búvóhelyükre (a doboz aljába), mert ekkor a macik nevetnek.
 
Kittivel már simán le lehet játszani egy parti "Ki nevet a végént", de nagyon szereti a "Találd ki"  játékot. Ebben a játékban a játékosoknak azt kell kitalálniuk, különböző kérdések feltevésével, hogy ellenfelük kire gondolt (kit választott ki a játéktáblán szereplők közül). Szoktunk malmozni, dámázni. Tavaly kapta karácsonyra, vagy születésnapjára a Labirintus társasjáték egyik változatát, ez is nagy kedvenc (nekem is). Ebben a játékban kincseket kell gyűjteni a játékosoknak, amikhez meg kell találniuk a labirintusban az azokhoz vezető utat. Hogy ne legyen egyszerű a labirintus útjait ide-oda lehet tologatni. Szoktunk aktivitizni (csak mutogatással), néha a Hedbanz  (ami tulajdonképpen egy barchoba játék) is előkerül. 

A következő játék, ami elég ritkán kerül elő a helyéről a "Make and Break". Érdekes, hogy ezzel inkább Szonja szeret játszani, Kitti egy-két kör után elveszíti érdeklődését a játék iránt. Ebben a játékban a dobozban megtalálható elemekből kell, a kártyákon lerajzolt "építményeket" összerakni időre. (Általában összevesznek, hogy ki kezelje az "időgépet").
 
Az Állatkertben nevű társasjáték kifejezetten ovisoknak való, ahogy a Mi micsoda is. Az állatkertiben arról az állatról feltett kérdésre kell válaszolni, amelyikre a kockával való dobás után léptünk. Az nyer, aki hamarabb beér a célba és több jutalom kártyát (amit a helyes válaszért kap) gyűjt. A Mi micsoda játékban témakörökre vannak bontva a kérdések. Először egy pörgettyűvel kell pörgetni, amelyik témakörre mutat a nyíl, abból a kártyacsomagból kell kiválasztani a kérdést, majd válaszolni rá. Minden témakörhöz 20 kérdés tartozik, aki helyesen válaszol a kérdésekre jutalom kártyát kap. Az ovisok megsimerhetik a játékkal a színeket, gyümölcsöket, rokoni kapcsolatokat, járműveket stb.
 
Nagyobbaknak való a Kalandozás Budapesten játék. Kis papírautók a bábuk, ezekkel kell lépegetni a dobókockával dobott pontoknak megfelelően. Ha zöld mezőre lépünk, akkor kapunk egy kérdést Budapesttel kapcsolatban. Nagyobbaknak való játék (vannak benne nehezebb kérdések), a játék készítői 6 éves kortól ajánlják. A játékkal a gyerekek megismerhetik Budapest nevezetességeit.
 
Kittinél jelenleg az abszolút kedvenc egy olyan társasjáték, amivel még én játszottam gyerekkoromban. Ez pedig nem más, mint a Takarékoskodj. Számunkra már-már hihetetlen, hogy annak idején, amikor ezt a játékot gyártották 45000 Ft-ért már autót lehetett venni, a gyalogost szabálytalanságért 50 Ft-ra büntették, és egy lakástelek ára sem volt több 10000 Ft-nál. Valószínűleg karácsonyra valamilyen hasonló elvű társasjáték is kerül a fa alá (Monopoly, vagy a Gazdálkodj okosan mai verziója). Szintén a fa alá gondoltuk Kittinek a Zooloretto-t, amiről nagyon jó véleményeket olvastam. 
 
Ha már karácsony, én is szeretnék egy társasjátékot a Kraghmorta-t. A leírás alapján nagyon vidám "partijáték". Találtam egy videót is róla. 
 
A bejegyzés nem annak indult, de egy társasjáték ajánló féle lett belőle. Hihetetlen nagy a választék társasjátékból (meg egyéb játékból is) a boltokban, de kérdés, hogy melyik minőségi, melyikkel szeret majd játszani a gyerek (meg a szülő). Nagy bánatom, hogy a társasjátékokat nem lehet belülről megnézni, csak a dobozát, amin jó esetben fel van tüntetve a játékszabály (rossz esetben csak nagyon nagy vonalakban). Jó lenne, ha a webshopok sem csak a dobozt fotóznák le, hanem a játék dobozában található játéktáblát, bábukat, egyéb kiegészítőket. A legüdvözítőbb persze az lenne, ha lenne olyan játékbolt, ahol egy-egy társas ki is lenne bontva és kézbevehető lenne. De ez azt hiszem csak álom marad. Esetleg tud valaki olyan helyről, ahol van erre lehetőség? 
 
Amíg nem lesz erre - mármint, hogy belülről is megismerjem a társasjátékot mielőtt megveszem - marad a vélemények, kritikák keresése, olvasása. (Mint pl. az index kult rovatában talált társasjáték tesztek, igaz 2009-es és 2010-esek.)

 

 

5 komment

Címkék: játék társasjáték

A bejegyzés trackback címe:

https://kitti-szonja.blog.hu/api/trackback/id/tr683375780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyulaiszilvi 2011.11.14. 11:28:07

szerencsére létezik olyan bolt, ahol ki is lehet próbálni a játékokat: operenciaskonyv.hu/

a következő játéknap 26-án lesz, Solymáron. :)

Beso · http://kitti-szonja.blog.hu 2011.11.15. 09:15:07

@gyulaiszilvi: Szia Szilvi! Köszi szépen az infót! Elraktározom, megpróbálunk elnézni 26-án.
(Jaj de jó "régi ismerőst" újra látni. Remélem jól vagytok! Még négyen, vagy már többen? :-))

gyulaiszilvi 2011.11.15. 12:08:37

nagyon jó kis bolt, mi imádjuk, mondjuk nekünk közel van, így könnyű. :)
köszönjük, jól vagyunk, mind a négyen. :) most már mind a két lurkó óvodás, én pedig újra dolgozom. rohan az idő... sok puszi nektek!

gyulaiszilvi 2011.11.18. 11:04:25

jaj, még ezeket a játékokat is nézd meg mindenképp: www.marbushka.com (a honlapon meg tudod nézni kívülről-belülről mindet, és a játékszabályuk is letölthető) - csak bírj választani! :)

Beso · http://kitti-szonja.blog.hu 2011.11.22. 08:11:51

@gyulaiszilvi: Köszi a linket. Már találkoztam velük, tényleg gyönyörűek!
süti beállítások módosítása