Nem nagyon szoktam recepteket közzé tenni, de most kivételt teszek. Épp Kitti holnapi szülinapi zsúrjára készülök és most kavartam be a zabpelyhes sütit, amit kb. negyedszerre sütök meg (cirka 2 hónap alatt). Kitti - aki igazán szakértője a kekszeknek, édességeknek - amikor először kóstolta csak ennyit mondott: "Anya, ez jobb, mint a bolti!". Ez nagy elismerés számomra. Hiába készítek az alapreceptből két adagot, az egész család két pofára eszi, mert "eteti magát", 1-2 nap alatt elfogy. Egyébként fémdobozba téve sokáig eláll. A receptet a nosalty.hu oldalon találtam, pontosan itt.
- 15 dkg puha vaj/ margarin (én vegyesen szoktam kb. fele-fele arányban)
- csipetnyi só
- 6 dkg cukor
- 6 dkg barna cukor (én nem nagyon tartok itthon barna cukrot, így csak fehér cukorból készítem, ebben az esetben azonban elég összesen 10 dkg cukor 1 adagba)
- 1 tojás
- 15 dkg zabpehely (használtam már nagyszeműt, meg kisszeműt is, mindkettővel jó)
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt (fehér lisztből is jó)
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 5-10 dkg mazsola vagy 10 dkg darabolt csoki (én a dupla adaghoz 10 dkg aszalt gyümölcsöt, ami éppen van otthon és 10 dkg csokit szoktam használni)
- 1/2 kk szódabikarbóna