Kitti és Szonja blogja

Ezt a naplót elsősorban két kislányomnak készítem, hogy legyen ilyesfajta emlék is a gyermekkorukról. Jegyzetek a lányok mindennapjairól, ünnepeiről, fejlődésükről, örömről, bánatról.

Kitti Laura

Szonja Kinga

Gyerekekkel kreatívan

Friss topikok

  • panograph: Most találtam rá a blogodra, Szonja, és szeretnék javasolni egy igen különleges kincskereső játéko... (2020.09.25. 23:31) Kincskeresős szülinap
  • molnar.orsolya: Ajánlok Nektek egy remek szülinapi játékot! Ez a LogiKoffer, ami egy izgalmas logikai kincskereső ... (2017.02.21. 22:31) Szülinapi zsúr
  • Komáromi Renáta: Van egy remek szülinapi program, amit jó szívvel ajánlok Nektek gyerekzsúrra. Ez a LogiKoffer, ami... (2017.02.17. 21:47) Kalóz party játékok
  • Komáromi Renáta: Én is ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.... (2017.02.13. 21:44) Kalóz party
  • Komáromi Renáta: Ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.hu Ez eg... (2017.02.13. 21:02) Születésnap játszóházban

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Évszakok, hónapok

2013.11.30. 07:20 Beso

A minap beszélgettünk a lányokkal a hónapokról, évszakokról. Ekkor derült ki számomra, hogy Szonja bár fel tudja sorolni az évszakokat és a hónapokat is, de azt nem tudja, hogy pl. melyik évszakban milyen hónapok vannak. Az idővel kapcsolatos dolgok megértése még nagyon nehezen megy neki. Pl. hogy a családban kinek mikor van a születésnapja, nem pontosan dátumszerűen, csak hónapra lebontva sem tudja. A saját születésének napját is nehezen jegyezte meg. Lehet, hogy nem is kéne még ezeket a dolgokat tudnia még így 7 évesen, de úgy éreztem, hogy ezzel a dologgal azért egy kicsit foglalkozni kéne itthon.

Modern nagyi oldaláról vettem az ötletet egy évszakos társasjáték elkészítéséhez. Én is alkottam jó pár kártyát, egy-egy évszak jellemzőivel. Készítettem kártyákat a hónapok neveivel, az évszakokra jellemző időjárással (sokat esik az eső, dér van, esik a hó, sokat süt a nap), jelesebb ünnepek neveivel (anyák napja, gyereknap, Mikulás, karácsony stb), az évszakokra jellemző természeti jelenségekkel (nyílik a hóvirág, tulipán, érik a cseresznye, sárgabarack, sárgulnak a fák levelei stb.), és vannak kártyák, amelyeken csak annyi áll, hogy pl. Kitti születésnapja.

Készítettem egy játéktáblát, amire egy nyolcas alakban rajzoltam a pályát amin majd végig kell haladnia mindenkinek a saját bábujával. Dekorációként a nyolcas alak belsejébe lerajzoltam, hogyan változik a fa évszakonként meg még segítségként egy-két az évszakra jellemző dolgot (pl. gyümölcsöket, ünnepekre vonatkozó utalást). A játékhoz szükség van egy dobókockára és bábukra. A "pályán" egy-egy mezőbe kérdőjelet írtam, amikor erre lépünk egy kártyát kell húzni. Vannak 1, 2 és 3 pontos kártyák. Aki helyesen megmondja, hogy az adott kártyán szereplő szó, kifejezés stb. melyik évszakra jellemző, az 1-et, 2-őt vagy 3-at lép előre. (Vannak olyan kártyák pl. anyák napja vagy a család tagjainak születésnapja, amelyekkel annak megfelelően, hogy csak az évszakot, vagy esetleg hónapot is, netalán tán a pontos napot is meg tudja nevezni a játékos 1, 2, vagy 3 pontot, akarom mondani lépést lehet szerezni. Tehát ha valaki azt mondja az anyák napja kártya felhúzásakor, hogy az tavasszal van, akkor egyet léphet, ha tudja, hogy ez az ünnep májusban van, akkor kettőt, ha azt is tudja, hogy május első vasárnapján, akkor hármat léphet.) A játékot az nyeri, aki a startmezőről leghamarabb jut el a cél mezőig. 

Ma fogom tesztelni a játékot, nem tudom milyen fogadtatása lesz, már csak azért sem, mert kiegyenlítetlen lesz a játék, hisz Kitti már sokkal jobban tudja ezeket a dolgokat (hisz többet is tanultak már erről), a család felnőtt tagjairól nem is beszélve, de azért reménykedem, hogy segít Szonjának a tanulásban. 

Azt hiszem az évszak-hónap tárcsát is el fogom készíteni (bár lehet, hogy ezzel kellett volna inkább kezdeni), az is sokat segíthet az idő jobb megértésében.

Így néz ki (a fotózáskor, még nem voltak berajzolva a kérdőjeles mezők):

Frissítés: kipróbálták, tetszett nekik. Nem is hagyták abba a játékot, egészen addig, míg az összes kérdés kártya el nem fogyott. Kitti szinte mindent tudott, csak az olyan nehezebb kérdésekre nem tudta a pontos választ, mint pl. mikor van a Föld vagy a Madarak, fák napja. Remélem Szonjának is hasznos lesz:-) (Játék közben ki is színezték gyermeteg évszakos rajzaimat a játéktáblán.)

 

Szólj hozzá!

Címkék: társasjáték

A bejegyzés trackback címe:

https://kitti-szonja.blog.hu/api/trackback/id/tr755668303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása