Kitti és Szonja blogja

Ezt a naplót elsősorban két kislányomnak készítem, hogy legyen ilyesfajta emlék is a gyermekkorukról. Jegyzetek a lányok mindennapjairól, ünnepeiről, fejlődésükről, örömről, bánatról.

Kitti Laura

Szonja Kinga

Gyerekekkel kreatívan

Friss topikok

  • panograph: Most találtam rá a blogodra, Szonja, és szeretnék javasolni egy igen különleges kincskereső játéko... (2020.09.25. 23:31) Kincskeresős szülinap
  • molnar.orsolya: Ajánlok Nektek egy remek szülinapi játékot! Ez a LogiKoffer, ami egy izgalmas logikai kincskereső ... (2017.02.21. 22:31) Szülinapi zsúr
  • Komáromi Renáta: Van egy remek szülinapi program, amit jó szívvel ajánlok Nektek gyerekzsúrra. Ez a LogiKoffer, ami... (2017.02.17. 21:47) Kalóz party játékok
  • Komáromi Renáta: Én is ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.... (2017.02.13. 21:44) Kalóz party
  • Komáromi Renáta: Ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.hu Ez eg... (2017.02.13. 21:02) Születésnap játszóházban

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Iskola

2014.02.21. 19:24 Beso

Nem sokat írtam az iskoláról, a lányok iskolához való viszonyáról az utóbbi időben (igaz másról sem nagyon). Szonja nagyon gyorsan beilleszkedett, megtalálta a helyét az osztályban. Pár nap alatt több barátot szedett össze, mint Kitti egy év alatt. 

Mind a ketten jó tanulók (Kittinek a félévi bizonyítványában egy négyes volt, a többi ötös, Szonját pedig minden tantárgyból kiválót, vagy ennek megfelelő szöveges értékelést kapott). Általában szeretnek is iskolába járni, hétvége felé azért ki vannak nyúlva rendesen. Én nagyon soknak tartom mindkettejük óraszámát. Annak idején, amikor még én jártam általános iskolába, az alsósoknak csak napi 4 órájuk volt. Most meg Szonjának is egy héten három nap van 6 órája. És akkor még nem is szóltam a délutáni házi feladat írásról, ami még kb. 30-40 perc.

Különórára az iskolában csak Kitti jár, matek tehetségondózóra (erre ő kiválasztatott a tanítónéni által) és énekkarra (mivel ének tagozatos osztályba jár, ez harmadik osztálytól kötelező). Ezen kívül van a heti 3 alkalom úszás edzés. Pár hete pedig el kezdett zongorázni tanulni. Már tavaly mondogatta, hogy ő nagyon szeretne megtanulni zongorázni, de amikor megtudta, hogy ennek egyik feltétele, hogy előtte egy évig szolfézs órára kell járnia hetente kétszer, illetve a hangszer tanulás mellett is ez kötelező, inkább lemondott róla. Én nem is erőltettem, mert én is jártam ennyi idősen szolfézsra (és zongora órára) és az előbbit nagyon utáltam. Gondolom az ének tanárának is említette eme vágyát, mert egyszer behívatott és felajánlotta, hogy ő elvállalja, hogy megtanítja Kittinek az alapokat zongorából (anélkül, hogy a lányomnak szolfézsra kéne járnia). Megragadtuk az alkalmat, így most hetente kétszer fél óra zongora óra is van. Kitti egyelőre nagyon lelkes, itthon minden nap gyakorol (nem sokat, de épp eleget), egyre ügyesebben játszik. (Igaz, K-t néha idegesíti, hogy ahányszor Kitti a nappaliban van és elmegy a zongora mellett nem bírja ki, hogy ne üssön le pár taktust, valamelyik gyakorolandó darabból). 

Szonja nem jár külön órára az iskolában (bár a tanítónője nagyon szerette volna, ha megy magyar tehetség gondozóra), de hetente kétszer fitnesz edzése van. Az edzések tartama már hosszabb, az eddigi egy órás edzés most már másfél-két óra. A csütörtöki nap nagyon húzós így neki, mert a hét negyedik napjára már amúgy is elfárad, és akkor még ott van a másfél órás edzés. Általában a csütörtöki esték elég hisztisek, nyűgösek. Ráadásul még edzés után kell leckét írni, mert ilyenkor nem marad bent a napköziben. De a fitneszt és az ottani társaságot nagyon szereti, ki nem hagyna egy edzést sem. Egyszer mire az edzésre értünk éreztem, hogy el kezdett felmenni a láza és ott sírt, hogy ő nem akar hazajönni, lázasan is edzeni akart. 

Az iskolára visszatérve, Kitti kedvence a matematika. Akármilyen fáradt, még a húzós edzések után is a matek házi feladatot mindig szívesen csinálja, sőt mindig ezzel kezd, mert ezt imádja. Be is nevezte többed magával a tanítónéni egy matek versenyre. Bár előre felkészítette a gyerekeket, hogy ez egy nagyon nehéz verseny és ne csalódjanak, ha nem jutnak tovább, Kitti nagyon kiborult. Ugyanis épp ma volt ez a verseny és átnéztük a feladatokat és jó pár hibája volt. Szegénykém teljesen összetört, nem bírtam megvigasztalni. Csak sírt és sírt és azt hajtogatta, hogy ő mennyire ügyetlen. 

A matekon kívül a nyelvtan megy neki még nagyon jól, szerencsére "ösztönösen" ír helyesen, így sok gondja ezzel nincs (ahogy látom Szonjának épp lesz elég). Az ének, torna nem okoz gondot neki. A nagy mumus az a környezet. Nem érti és nem is érdekli, ahogy én látom. Igaz furcsállom, hogy pl. már harmadikban a halmazállapot változásokról tanulnak, ezt az anyagrészt elég nehezen sajátította el. Illetve nem sajátította el, inkább csak bebiflázta. Az irodalommal általában nincs gond, bár valamiért a szövegértési dolgozatok gyengébbek lettek. Csináltunk egy-két ilyen feladatot itthon is és én úgy láttam, hogy elsősorban figyelmetlenségből fakadtak a hibái. 

Szonja matekból kevésbé "penge", ő nehezebben értelmezi a feladatokat. Olvasni viszont már folyékonyan olvas, gyönyörű szépen ír. Nem is írja, hanem rajzolja a betűket. Imádom nézni, amikor ír, ahogy kerekíti, alakítja a betűket. Igaz így rajzolva sokkal több időbe kerül, míg leír egy szót, de a külalakkal nincs gond. A technika és rajz órákat nagyon szereti, imád rajzolni és alkotni és ügyes is. 

Most mindketten szeretik az iskolát, mindkettőnek vannak barátai, mindketten elég népszerűek az osztályban. Kittinek továbbra is csak, vagy inkább fiú barátai vannak. A "népszerűségükkel" jár, hogy kb. 2 hetente hivatalosak valamelyik osztálytársuk születésnapjára (kész anyagi csőd, de örülök neki... mármint annak, hogy meghívják őket bulizni). 

 

Szólj hozzá!

Címkék: iskola

A bejegyzés trackback címe:

https://kitti-szonja.blog.hu/api/trackback/id/tr775826002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása