Kitti és Szonja blogja

Ezt a naplót elsősorban két kislányomnak készítem, hogy legyen ilyesfajta emlék is a gyermekkorukról. Jegyzetek a lányok mindennapjairól, ünnepeiről, fejlődésükről, örömről, bánatról.

Kitti Laura

Szonja Kinga

Gyerekekkel kreatívan

Friss topikok

  • panograph: Most találtam rá a blogodra, Szonja, és szeretnék javasolni egy igen különleges kincskereső játéko... (2020.09.25. 23:31) Kincskeresős szülinap
  • molnar.orsolya: Ajánlok Nektek egy remek szülinapi játékot! Ez a LogiKoffer, ami egy izgalmas logikai kincskereső ... (2017.02.21. 22:31) Szülinapi zsúr
  • Komáromi Renáta: Van egy remek szülinapi program, amit jó szívvel ajánlok Nektek gyerekzsúrra. Ez a LogiKoffer, ami... (2017.02.17. 21:47) Kalóz party játékok
  • Komáromi Renáta: Én is ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.... (2017.02.13. 21:44) Kalóz party
  • Komáromi Renáta: Ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.hu Ez eg... (2017.02.13. 21:02) Születésnap játszóházban

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Vasalható gyöngyből karkötőt!

2013.11.20. 11:50 Beso

Tavaly pont így november környékén az egyik kedvenc kreatívos blogon láttam meg, hogy milyen jópofa karkötőket lehet készíteni vasalható gyöngyökből. Volt itthon egy nagy doboz IKEÁ-s gyöngyöm, amit szerintem soha életben nem használtunk volna fel. (Egy pár képet készítettek a lányok maguknak, meg a nagyiknak anyák napjára, de nem volt ritkán került le a gyöngyös doboz a polcról.) Miután megláttam a karkötős ötletet, azonnal ki is próbáltam. Volt a fűzéshez egy angol nyelvű útmutató, de - biztos velem van a baj -, elég nehezen értettem meg mit és hogyan kell. Végül sikerült rájönnöm, hogy milyen sorrendben kell a gyöngyöket felfűzögetni.

Tavaly rengeteg ilyen karkötőt készítettünk, amiket az iskolai (karácsonyi) zsibvásáron el is adtunk. December elején ismét megrendezik a suliban ezt a vásárt és mi megint neki kezdtünk a karkötő fűzésnek. Eddig ezek születtek:

P1190680.JPG

A karkötő készítéshez szükségünk van gumis cérnára (rövidáru boltban beszerezhető), egy kicsit nagyobb lyukú tűre, nem baj ha van egy tűbefűzőnk és vasalható gyöngyökre (természetesen bármilyen jó, a HAMA gyöngyökből azok sokszínűsége miatt sokkal szebb karkötőket készíthetünk. Az IKEÁ-s készletben nincs sok fajta szín, de kezdésként nagyon is megteszi).

P1190681.JPG

Mielőtt nekilátunk a fűzésnek érdemes papírra vetni a mintát. Ehhez itt letölthető egy pdf fájl, de akár online is megtervezhetjük. Készíthetünk 4,6,8,10 stb. soros karkötőket. Nekem a 4 soros túl vékony, kevésbé mutatós én a legjobban a 6-8 sorosakat szeretem. (Lehet készíteni páratlan sorokból készülteket, de annál a sorok végének eldolgozása kicsit bonyolultabb.) 

Nem tudom, hogy megpróbálkozzak-e a részletes leírással, hisz pl. erre az oldalra egy nagyon jól érthető videó is felkerült. (Külön videó található a páros és páratlan sorokból készült fűzéshez.)

Miután megterveztük a mintát mondjuk egy 6 soros karkötőhöz, befűztünk egy szál gumicérnát a tűnkbe, először is kössünk egy gyöngyöt a cérna végére, hogy megakadályozzuk a felfűzendő gyöngyök leesését. 

P1190685.JPG

P1190696.JPG

A fenti szivárványos karkötő készítéséhez felfűzünk 6 gyöngyöt a cérnára piros, narancssárga, citromsárga, zöld, kék, lila sorrendben (tehát alulról felfelé).

P1190687.JPG

A következő gyönggyel felülről lefelé indulunk, a legfelső sor első szemével (lila színű). Tehát felfűzzük a tűre a lila színű gyöngyöt és a cérnánkon lévő második, azaz kék színű gyöngyön keresztül áthúzzuk a cérnát. Ezzel a két lila gyöngy egymás mellé kell, hogy kerüljön.

P1190689.JPG

A következő felfűzendő gyöngy a zöld színű lesz, ugyanis tulajdonképpen ha horizontálisan, azaz vízszintesen nézzük a fenti szivárvány színű karkötőt, mindig a másodikat fűzzük fel. Tehát a zöld színű gyöngyöt fűzzük fel a tű segítségével a cérnára és a cérnát áthúzzuk a citromsárga gyöngyön.

P1190691.JPG
Most a narancssárga gyöngyöt fűzzük fel és a cérnát a piros gyöngyön keresztül húzzuk át.

P1190692.JPG

Most ismét irányt váltunk és elindulunk alulról felfelé. Piros színű gyöngyöt fűzünk fel és a cérnát átvezetjük a narancssárga gyöngyön.

P1190693.JPG

A citromsárga gyöngy következik a cérnát most a zöld gyöngyön vezetjük át.

P1190694.JPG
Ebből a sorból még a kék gyöngy hiányzik, felfűzzük a cérnára, amit a lila gyöngyön húzunk át.

P1190695.JPG

Ezután ismét felülről indulunk le lefelé egy lila gyöngyöt fűzünk fel, a cérnát a kék gyöngyön húzzuk át. És így tovább. Remélem érthető volt valamennyire ez a leírás is, de a korábban belinkelt videó szerintem a legegyértelműbb (legalábbis számomra).

Miután elértük a kívánt méretet, az első és utolsó sorok gyöngyein (felváltva) átfűzzük a cérnát. Én oda-vissza kb. 3-szor megyek végig. A végén a gyöngyöt, amit azért kötöttünk fel, hogy ne csússzanak le a gyöngyök levágjuk és a két cérnát összekötjük 2-3 csomóval. 

Nagyon haladós ez a fajta fűzés ezekkel a nagy gyöngyökkel. Szonja már tavaly is (6 évesen) simán tudta követni a mintát. Elkezdeni én szoktam nekik, de a harmadik sortól már ügyesen elboldogulnak egyedül is. 

Frissítés: A zsibvásárra készítettünk pár medált (nyakláncra), a karkötők mintájához igazodva. Ezt nem fűztük, hanem vasaltuk. Arra kell csak vigyázni, hogy azt az egy szem gyöngyöt, amibe a láncra kerülő "karikát" tesszük ne vasaljuk annyira meg, hogy ne maradjon rajta lyuk.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív foglalatosságok

A bejegyzés trackback címe:

https://kitti-szonja.blog.hu/api/trackback/id/tr295645136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása