Kitti és Szonja blogja

Ezt a naplót elsősorban két kislányomnak készítem, hogy legyen ilyesfajta emlék is a gyermekkorukról. Jegyzetek a lányok mindennapjairól, ünnepeiről, fejlődésükről, örömről, bánatról.

Kitti Laura

Szonja Kinga

Gyerekekkel kreatívan

Friss topikok

  • panograph: Most találtam rá a blogodra, Szonja, és szeretnék javasolni egy igen különleges kincskereső játéko... (2020.09.25. 23:31) Kincskeresős szülinap
  • molnar.orsolya: Ajánlok Nektek egy remek szülinapi játékot! Ez a LogiKoffer, ami egy izgalmas logikai kincskereső ... (2017.02.21. 22:31) Szülinapi zsúr
  • Komáromi Renáta: Van egy remek szülinapi program, amit jó szívvel ajánlok Nektek gyerekzsúrra. Ez a LogiKoffer, ami... (2017.02.17. 21:47) Kalóz party játékok
  • Komáromi Renáta: Én is ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.... (2017.02.13. 21:44) Kalóz party
  • Komáromi Renáta: Ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.hu Ez eg... (2017.02.13. 21:02) Születésnap játszóházban

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Hova menjünk a gyerekkel? - Játszóterek, játszóházak, kalandparkok

2014.07.28. 08:21 Beso

Játszóterek

Először is ajánlanék egy nagyon jó kis oldalt, ahol városonként illetve a budapesti kerületenként is rá tudunk keresni a játszóterekre, ez az oldal a játszótékereső.

Felsorolásszerűen, amiket mi ismerünk és szeretünk, ezen a helyen a legtöbbről már írtam:

Budapest, III. kerület, Huszti út - Magyar Máltai Szolgálat által épített játszótér 

Budapest, Városliget, Ajtósi Dürer sor felöli játszótér

Budapest, Hajógyári sziget, sok csúszdás játszótér

Budapest, X. kerület, Sportliget (Harmat utca-Újhegyi út sarkától nem messze)

Budapest, II. kerület Millenáris (Fény utca), Zöld Péter játszótér 

Budapest, V. kerület Olimpia park. 2014-ben adták át. Amikor a felújított Kossuth teret voltunk megnézni ide is ellátogattunk.

Budapest, Gellért-hegy, "Csúszdapark". A Gellért szálló felől lehet felkapaszkodni, rövid kaptató után baloldalon lesz egy játszótér ("hajóval", csúszdával, hintával), ide jöjjünk vissza a csúszdázás után, most menjünk tovább és pár méterrel arrébb jobb oldalon találjuk meg a csúszdázó helyet.  

Budapest, szintén Gellért-hegy, Cerka-firka játszótér a hegy dél-nyugati oldalán. Korábbi neve Kőcsikós játszótér. Itt írtam róla.

A játszótereknél a helye a 2013-ban megnyílt Tarzan parknak. Egy területen öt játszótér. Modern eszközök, rendezett terület, tiszta mosdók jellemzik. Ez sajnos fizetős, de ha belefér a családi kiadásokba, akkor egyszer legalább érdemes kipróbálni. Mi a nyitás után 2 hónappal jártunk itt. 2014-ben a új játékokkal bővült a park! Vizes játékok, homokbánya és még sok egyéb. Újabb látogatásunkról itt számoltam be röviden.

Hódmezővásárhely - talán Damjanich utcai? játszótér (de építettek, megnyitottak azóta egy újabbat is, szuperek!) 

Játszóházak

Rengeteg játszóház van a fővárosban, csak győzzük végigjárni őket. Nekem vannak ellenérzéseim velük - talán azért, mert amikor Szonja 1 éves volt, egy ilyen helyen szedett össze egy jó kis rota vírust, aminek kórház lett a vége -, de ha rossz idő van (annyira, hogy az ember az orrát sem dugja ki szívesen a lakásból) és a gyerekek nem tudják az energiájukat hol levezetni, a játszóház egy lehetséges opció arra, hogy kitombolják magukat. Azon kívül, hogy egy jó kis vírus és baci összeszedő hely a játszóház, olcsónak sem túl olcsó. De ha már unjuk, hogy a gyerek a kanapé tetején, vagy netalán a fejünkön ugrál, nincs már kedve sem társasozni, sem kreatívkodni, akkor érdemes rááldozni a belépőjegyre a pénzt. 

Manapság nagyon sokan játszóházakban tartják a születésnapi zsúrokat, ami nagyon kényelmes megoldás, hisz nem kell sem ennivalóval, sem elfoglaltsággal készülnünk és még takarítanunk sem nekünk kell. Nekem ugyan kicsit személytelenek ezek a zsúrok, de már az én lányaim is rágják a fülemet, hogy játszóházban szeretnék tartani a születésnapjukat. Eddig ellenálltam, de lassan azt hiszem megtörnek.

Az árakról még pár szót. A legtöbb helyen már nem óradíjat kell fizetnünk, hanem csak egyszeri belépőt és korlátlan ideig tombolhatnak csemetéink. 2 maximum 3 óra szerintem bőven elég arra, hogy a gyerkőcök lefáradjanak.

Amit érdemes még tudni a játszóházakról. Cipőben nem lehet bemenni a játszóterületre. Vigyünk a gyerkőcnek (meg magunknak is), tutyit, vagy valamilyen vastagabb zoknit, legjobb talán aminek van gumitalpa, mert az nem is csúszik. Ételt, italt legtöbb helyre nem lehet bevinni (én azért szoktam vizet tenni a táskámba).

Pár játszóházat felsorolok, és megpróbálom kiemelni egynek-egynek az előnyét, vagy különlegességét. Egyébként meg a legtöbben hasonló jellegű játékok vannak. Szinte mindegyikben van egy elkülönített rész az egész piciknek, vannak felfújható, megmászható ugráló "várak" csúszdákkal, mászótornyok illetve labirintusok.

Ha jól emlékszem Kittit első játszóházas élménye az Állatkerti játszóházban érte. Még járni sem tudott, de ebben a játszóházban is van egy elkülönített rész a pindurkáknak is. Van itt homokozó és egy társasjátékos sarok is (bár gondolom legtöbben nem emiatt jönnek ide).

Legtöbbet talán a Kalandpark játszóházban jártunk, a Lurdy Házban. Közel van lakóhelyünkhöz és tekintettel arra, hogy maga az üzletközpont sem a legközkedveltebbek közé tartozik, a játszóházban sincs általában tömeg. A lányok a legjobban a labirintust szerették, megszámlálhatatlanszor másztak végig benne, mi meg csak forgattuk a fejünket, hogy mikor hol fognak felbukkanni. 

Sugár játszóházban csak egyszer jártunk, bár ez is közel van hozzánk. Nem túl nagy területen van, de a lányok azért eltöltöttek egy órácskát itt is. Többet nem nagyon tudok erről a helyről írni, mert én tulajdonképpen bent sem voltam, csak a kispadon ültem, míg ők felfedezték a játékokat.

Rákoskeresztúron található egy másik Kalandpark játszóház. Itt egyik alkalommal egy átlagos hétvégén voltunk, nem voltak sokan, nem kellett tülekedni egy-egy játék kipróbálásáért. Másodszor egy zsúron voltunk, de a játszóház elfelejtett szólni a szülinaposnak, hogy aznap lesz a farsang is. Nagy tömeg, zsúfoltság, kaotikus állapotok, alig találtam meg a gyerekeket. Zsúr rendezés szempontjából szerencsés, hogy a játéktértől elég jól elkülönülnek a szülinapos szobák. A játszóházban sószoba is található, ahol esetleg mi eltölthetünk egy kis időt, míg csemeténk tombol.

Lányaim nagy kedvence a Kackac játszóház. Itt a szokásos játékokon kívül több trambulin is van, amit gyerkőceim nagyon szeretnek. Itt is van a babasarokban homokozó (mint az Állatkerti játszóházban). Sajnos a viaszos korcsolyapályát valamiért megszüntették, pedig nagyon klassz volt, még korcsolyákat is adtak a csúszkálni vágyóknak. Van egy pici "focipálya" is. 

Nekem az egyik legszimpatikusabb játszóház (azok közül, amikben eddig jártunk) a Kölyökvadon játszóház. A Récsei centerben található, elég nyugis hely, nincs tömeg. A mászótornyon, ugrálóváron kívül van mászófal  és trambulin is. Különlegessége a helynek az állatok! Kaméleon, sün, kígyó, amiket megmutatnak a gyereknek, sőt meg is simogathatják őket. A szülinapi zsúros szobák itt is jól elkülönítettek a játszótértől. A szülőket pedig kondisarok várja!

Végül az egyik legnagyobb játszóházról egy mondat, ami nem más, mint azElevenpark. Tényleg hatalmas a tér, rengeteg játék várja a lurkókat. Van több ugrálóvár, trambulin, mászófal, kalandpálya, óriás csúszda, elektromos kisautók. 

Kalandparkok

Ebben a bejegyzésben írtam azokról a kalandparkokról, ahol már jártunk a gyerekekkel. Általában 3 éves kortól lehet ezeken a helyeken kipróbálni a drótkötélpályákat. A legtöbb kalandparkban vannak külön gyerek pályák az egész kicsiktől a nagyobbakig. Mielőtt elindulunk gyerekekkel ezekre a helyekre érdemes a honlapjukon megnézni, hogy hány gyerek pálya van, és azok hány cm-es magasságtól használhatóak. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: játszótér játszóház kalandpark program ajánló programok gyerekkel

A bejegyzés trackback címe:

https://kitti-szonja.blog.hu/api/trackback/id/tr546550833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása