Kitti és Szonja blogja

Ezt a naplót elsősorban két kislányomnak készítem, hogy legyen ilyesfajta emlék is a gyermekkorukról. Jegyzetek a lányok mindennapjairól, ünnepeiről, fejlődésükről, örömről, bánatról.

Kitti Laura

Szonja Kinga

Gyerekekkel kreatívan

Friss topikok

  • panograph: Most találtam rá a blogodra, Szonja, és szeretnék javasolni egy igen különleges kincskereső játéko... (2020.09.25. 23:31) Kincskeresős szülinap
  • molnar.orsolya: Ajánlok Nektek egy remek szülinapi játékot! Ez a LogiKoffer, ami egy izgalmas logikai kincskereső ... (2017.02.21. 22:31) Szülinapi zsúr
  • Komáromi Renáta: Van egy remek szülinapi program, amit jó szívvel ajánlok Nektek gyerekzsúrra. Ez a LogiKoffer, ami... (2017.02.17. 21:47) Kalóz party játékok
  • Komáromi Renáta: Én is ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.... (2017.02.13. 21:44) Kalóz party
  • Komáromi Renáta: Ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.hu Ez eg... (2017.02.13. 21:02) Születésnap játszóházban

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Ilyenek ők 5 és majdnem 7 évesen

2012.01.05. 11:29 Beso

Szonja ötödik születésnapja apropóján jutott eszembe, hogy kéne valami jellemzés féle, hogy milyen is ő, miket tud, miket szeret. Visszalapozgattam a blogban, hogy mikor készítettem hasonló összefoglalót róla és tesójáról. Úgy láttam, hogy 2009 szeptemberében! Épp ideje pár gondolatot, tényt összeírni róluk.

Mozgás

Teljesen "normális" mindkettő mozgásfejlődése. Úgy látom, hogy kortásaikhoz képest nincsenek lemaradva, de nem is látok átlagon felüli képességeket náluk. Kittinek jó a gömbérzéke, azaz a labdával nagyon ügyesen bánik, imád focizni (bár erre mostanában kevesebb alkalma van, mint ovis korában). Szonjának az erőssége inkább a futás, nagyon kis fürge, kis barátaival rögtönzött futások során általában ő ér elsőnek célba. Mindketten jól tudnak bringázni két keréken, Kitti ötödik szülinapja után nem sokkal, Szonja három és fél évesen vált meg a pótkerekektől.

Hébe-hóba járunk korcsolyázni, Kitti már aránylag biztosan mozog a jégen, Szonja most jutott el odáig, hogy kezünket elengedve egyensúlyoz a korcsolya pengéin, egyre ügyesebben.

Hetente egyszer megyünk "fitnessre", játékos tornára a lányokkal. Szeretik ügyesen mozognak, már nem csak előre, hanem hátra bukfencezni is tudnak (hellyel-közzel). Nyáron rengeteget ugrálnak az udvaron felállított trambulinban, imádják!

Itt a mozgásnál jegyzem le, hogy Szonjának pici korában volt egy kisebb ortopédiai "rendellenessége", mindkét lábfeje kicsit befelé állt. A jobb jobban, amikor el kezdett járni, majd futni sokszor úgy éreztem, ahogy néztem a mozgását, hogy elbukik saját lábában. Az ortopédián nem nagyon foglalkoztak vele, egy maszek ortopédus ajánlotta a supinált sakrú cipőt. Eddig többnyire csak ilyen cipője volt, s elég szépen, majdnem tökéletesen rendbehozta a lábát.  

Imádják a vizet, Kitti vízbiztos, nyáron még nem tudott úszni, nem tudom azóta az iskolai úszásoktatás során meddig fejlődött. 

Beszéd

Mindkettő tisztán, szépen ejti a szavakat, választékosan beszélnek, helyesen ragoznak. (Egy-két kivétellel.) 

Értelmi-érzelmi fejlődés

Erről a legnehezebb elfogulatlanul írni. Mindkettő lány értelmes, érzelmi életük véleményem szerint kiegyensúlyozott. Azért a két lány között e téren nagy különbségeket látok. 

(Ezúton szeretném lányaim elnézését kérni, de valószínű, hogy egymáshoz fogom őket hasonlítani, mert kihez tudnám máshoz, őket ismerem a legjobban.)

Kitti:

Az iskolában jól teljesít. (El is felejtettem beszámolni a negyedéves értékeléséről. Ez egy szöveges értékelés, ami alapján olvasásból, írásból teljesített kiemelkedően, ha osztályoznák akkor ötös lenne - legalábbis én ezt olvastam ki belőle-.) Kedvence a matek. Emlékszem három-négy éves kora körül kezdett először a számok iránt érdeklődni, már akkor érdekelte, hogy kell leírni a számokat, érdekelte az összeadás-kivonás. A betűk ugyanakkor nem vonzották, maximum csak az, hogy a nevét hogy kell leírni. 

A memóriájával semmi baj, sőt én úgy látom, hogy ez még mindig kiemelkedően jó. A verseket, dalokat pillanatok alatt megtanulja, sokszor csak ámulunk bámulunk mennyi dalt, verset ismer. Szivacsként szívja magába az ismereteket az állatokról. Egyik kedvenc játéka a milyen állatra gondolok. Ezt szoktuk néha játszani, s ilyenkor derül ki, hogy egy-két állatról többet tud mint én. Az infókat apukájától, és egy-egy természtfilmből szedi össze. 

Nagyon érzékeny lelkületű leányzó. Éhezik az ölelésre, puszikra és ezeket ő is osztogatja családtagjainak. Zárkózott, nehezen nyílik meg, a beilleszkedés sem megy nála egyik napról a másikra. A suliba kb. 2 hónap kellett mire megtalálta a helyét a közösségben. Most már szerencsére meg vannak a kis barátai, s ahogy a tanítőnéniktől tudom szeretik őt az osztálytársai. 

Önbizalma továbbra sincs sok, ezt próbáljuk erősíteni, de nem mindig sikerül. Nagyon fél, tart a kudarctól. Sokszor a hugát kéri meg, hogy kérdezzen meg tőlünk valamit, amire szerinte elutasító választ kaphat. Rengetegszer elmagyaráztuk már neki, hogy legalább kérdezni ne féljen (főleg tőlünk szülőktől, családtagoktól), mert ha nem kérdez, akkor soha nem tudja meg, hogy mi lenne a válasz.

Szonja

Értelmes leányzó ő is, egyelőre nincs olyan témakör ami iránt kiemelkedően érdeklődne. A betűk valamennyire érdeklik, de csak annyira, hogy le tudja írni saját és családtagjai nevét. Memóriája jó (memória játékban fej-fej mellett győznek Kittivel), de Kittivel nem hasonlítható össze. Nehezebben tanulja a verseket, dalokat, mint nővére. Amitől el vagyok ámulva, hogy nem "dalolva" mondja az oviban tanult verseket, hanem szépen hangsúlyozva.

Ő nem annyira lelkis mint Kitti, nem is annyira bújós, de tőle is kapunk szok ölelést. Keményebb csaj, elég akaratos. Remélem, hogy ezt a későbbiekben előnyére vogja kamatoztatni. Akaraterejét sokszor megirigyeljük! Nagyon kitartó, a monoton tevékenységeket is - ha érdeklik - vígan elvégzi (pl. borsópucolás, krumplihámozás stb.)

Ami számomra furcsa, hogy még mindig nem tudja "biztosan" megkülönböztetni melyik a jobb és a bal. Sokszor kérdezi, hogy ez a bal lábam, kezem? Általában jót mutat, de bizonytalankodik (ez főleg azért furi, mert Kitti már úgy 2 éves korától tudta ezt).

Iszonyatosan szégyenlős. Sokszor előttünk, családtagok előtt is lehajtott fejjel kezd bele egy új versbe. Idegenek előtt pedig szinte nem is tudja hova bújjon. Ennek ellenére aránylag hamar feloldódik idegen társaságban is, s ahol otthonosan mozog, már az igazi önmagát adja. Az oviban az egyik óvónéni szerint két fiúval is felér. Ezt  még nem sikerült megfejtenem, hogy az elevenségére értette-e vagy másra.

Most éppen fiús korszakát éli, köszönhetően annak, hogy az oviban szinte csak fiú barátai vannak. Volt már szerelmes - bevallása szerint -, de most úgy látom, hogy éppen "kiszeret" a fiúból.  

Nagyon szeret óvódába járni, úgy látom, hogy él és virul azon a helyen. 

Önállóság

Mindkét lány tud egyedül öltözni, vetkőzni (ha éppen van kedve hozzá), egyedül megfürdenek, megtörölköznek, megfésülködnek. Szonjának még a fűzőkötéssel vannak gondjai, de hamarosan - őt ismerve - ezt is megtanulja.

Kicsit nagyobb önállóságra kéne őket nevelnünk, sajnos sokszor én is abba a hibába esem, hogy egyedül hamarabb megcsinálom, mintha őket is bevonnám. Azért párszor már előfordult, hogy Kitti kiporszívozott a szobájukban, és fel is mosta a padlót.

Szeretik-nem szeretik

Szeretik a virslit, párizsit, májkrémet és körülbelül itt a vége a reggelire adható ételeknek. Nem szeretik a vajat, túrót, tejfölt, semmilyen "kenceficét", amit a kenyérre kenhetünk. Szonja a vajas-mézes kenyeret csak az oviban eszi meg, mert ott az finom. Kitti szereti a kakaót, Szonja inkább csak a tejet. A gyümölcsöt imádják, szinte mindegyiket. Kitti kedvence az alma, Szonja most éppen a mandarinért van oda. Gránátalma bármikor, bármilyen mennyiségben jöhet. Zöldségek közül Kitti a datolya vagy koktélparadicsomért van oda, Szonja inkább uborkát rágcsál, esetleg paprikát. Ez utóbbit szeletben nem szereti, inkább egészben kéri. főzelékek közül Kitti a lencséért, sárgaborsóért, sóskáért és krumpliért rajong, Szonja legszívesebben a spenótot eszi. MIndkettő kedvence a húsleves és fontos, hogy legyen benne kacsanyak! Sok tésztával és hússal, minimális zöldséggel kanalazzák be eme fenséges ételt. 

Inni nagyon keveset isznak (sajnos), vizet, vagy szörpöt, reggelinél, vacsoránál teát kérnek. Kitti nagyon édes szájú (mint az anyja), s mostanában Szonja is egyre többet kuncsorog egy kis édességért (pedig nem oly rég még a csokit sem szerette).

Imádnak színezni, rajzolgatni. Legtöbbször mindketten embereket, főleg a családjukat rajzolják le. Szonja pici korától nagyon színesen rajzol, színez. Az utóbbi időben Kitti is sokkal több színt használ a rajzaihoz, mint korábban. Szonja nagyon szívesen benne van bármilyen kreatív ténykedésben, Kittit ezek nagyon rövid ideig kötik le. 

Kitti imád társasjátékozni (3 éves kora óta érdeklődik a társasok iránt), Szonjának ritkán van hozzá kedve (bár mostanában többször rá lehet venni erre a tevékenységre is). Szonja leginkább szerepjátékozik. Bármivel. Legókkal, playmobil emberkékkel, játékállatokkal, ceruzákkal, kavicsokkal, krumplival. Bármivel, ami a kezeügyében van. Fantáziája határtalan!

Kitti a szófogadóbb, Szonja a huncutabb, engedetlenebb. Ahogy már párszor megtörtént igyekszik nővérét a rosszba belevinni. De olyan is sokszor előfordult már, hogy amit Kitti, mint ahogy az egy "jó kislányhoz illik" nem mer véghezvinni, a húgával csináltatja meg. 

Kitti korán fekvő-korán kelő (mint az anyukája), Szonja későn fekvő-későn kelő (mint az apukája). S általában Kitti inkább rám hasonlít külső-belső tulajdonságaiban is, Szonja pedig az apukájára. 

Testvéri kapcsolat

Alapjában véve nagyon jó testvérek. Sokat játszanak együtt. Természetesen sokszor hajba is kapnak egy-egy játékon, vagy anyán-apán. Imádom amikor csak úgy spontán megölelik, megpuszilják egymást. Az utóbbi időben Szonja is igyekszik testvére kedvébe járni, és egy-egy dologban előzékeny nővére irányába. (Korábban szinte mindig Kittinek kellett engednie.)

Mindig gondolnak a másikra, ha éppen egy-egy vásárlásnál másikuk nincs jelen. Olyan nincs, hogy a hugi, vagy a nővér ne kapjon egy cukorkát, vagy egy matricát az üzletben, vagy az orvosnál, ha a másik kapott. 

Szonja tesója nélkül nem is igen tud aludni. Ha Kitti valamelyik nagyinál alszik, Szonja hozzánk kéredzkedik elalváshoz, de mostanában inkább ő is csatlakozik a tesóhoz és ott alszik, ahol ő. (Szonja jobban ragaszkodik az otthonához, kevésbé szeret az otthonán kívül aludni.)

Dióhéjban ennyi jutott most eszembe, biztos rengeteg minden kimaradt, de lehetetlen is két ilyen tüneményes csajt pár mondatban jellemezni.

1 komment

Címkék: szonja fejlődés kitti fejlődés

A bejegyzés trackback címe:

https://kitti-szonja.blog.hu/api/trackback/id/tr403515955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ilgya1 2012.01.05. 22:12:26

Nagyon jó kis jellemzést sikerült írnod róluk!!!!!Most látom milyen sok mindent kihagytam a Rékáéból,például az evést,de majd akkor a Dávidéban visszatérek erre is:) Édes lányaid vannak,sokszor előttem vannak a kis vidám arcocskáik!!!
süti beállítások módosítása