Kitti és Szonja blogja

Ezt a naplót elsősorban két kislányomnak készítem, hogy legyen ilyesfajta emlék is a gyermekkorukról. Jegyzetek a lányok mindennapjairól, ünnepeiről, fejlődésükről, örömről, bánatról.

Kitti Laura

Szonja Kinga

Gyerekekkel kreatívan

Friss topikok

  • panograph: Most találtam rá a blogodra, Szonja, és szeretnék javasolni egy igen különleges kincskereső játéko... (2020.09.25. 23:31) Kincskeresős szülinap
  • molnar.orsolya: Ajánlok Nektek egy remek szülinapi játékot! Ez a LogiKoffer, ami egy izgalmas logikai kincskereső ... (2017.02.21. 22:31) Szülinapi zsúr
  • Komáromi Renáta: Van egy remek szülinapi program, amit jó szívvel ajánlok Nektek gyerekzsúrra. Ez a LogiKoffer, ami... (2017.02.17. 21:47) Kalóz party játékok
  • Komáromi Renáta: Én is ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.... (2017.02.13. 21:44) Kalóz party
  • Komáromi Renáta: Ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.hu Ez eg... (2017.02.13. 21:02) Születésnap játszóházban

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Oltani vagy nem oltani???

2009.11.12. 21:16 Beso

Azt hiszem ezekben a napokban nem én vagyok az egyedüli anyuka, aki már napok, hetek óta rágódik, hezitál, bújja az internetet, hallgatja, nézi, olvassa a híreket napjaink mumusáról a sertés influenzáról. A kérdés pedig az, hogy oltassunk, vagy ne oltassunk. Csak magunkat, vagy a gyerekeket is? Mind a mai napig nem tudtam dönteni.

 

Sajnos olyan ellentmondás van a médiában elhangzó szakmai vélemények között is, hogy ember legyen a talpán aki eligazodik, és el tudja dönteni, hogy vajon melyik döntéssel tesz jót a családjának. Soha nem volt még védőoltás körül ekkora mizéria és nem tudom, hogy kik fújták ezt így fel. Jócskán benne van az egészben a politika is (sajnos), ami miatt még jobban elbizonytalanodik az ember.

 

A „botrány” kirobbanásakor, amikor megjelentek az első ellenző cikkek, vélemények elhatároztam, hogy nem oltatunk. Emellett az álláspont mellett sokáig ki is tartottam. Aztán jött az oltás melletti kampány, amivel talán kicsit elkéstek. Addigra már annyira elburjánoztak a rémhírek, hogy innen nagyon nehéz lesz ellenkezőjére fordítani a dolgot. A szomszédos Ukrajnában bekövetkezett események azért kicsit megijesztették az embereket és egyre többen az oltás mellett teszik le voksukat. Egyre többet hallani az angliai járványról is. Ijesztgetik a népet a súlyos szövődményekkel, halálesetekkel is. Azért az is elgondolkodtatott egy kicsit, hogy amikor el ezdték a védőoltásos kampányon belül a kampányt a kismamák beoltásával kapcsolatban is, szinte ezzel egyidőben kórházba került egy kismama H1N1 influenzával súlyos állapotban. Akinek az állapotáról az orvosok titkolóznak. (Vajon tényleg fekszik abban a vidéki városban egy kismama? És tényleg ez a vírus okozta szövődménnyel?)

 

A gyerekorvosunkat meg sem kérdeztem még a véleményéről, mert tudom, hogy oltáspárti. Egyetlen egy nem kötelező oltásnál mondta eddig nekem, hogy nem feltétlenül ajánlja, az pedig a rotavírus elleni oltás volt. Arra azt mondta, hogy szerinte nem szükséges, mert csak azokra a kisgyerkőcökre veszélyes, akik nem isznak, ha elkapják ezt a betegséget. Akkor meg van ugye a veszély a kiszáradásra. Na az én kicsi lányom pont beleesett ezen betegek közé, kórházba is került alig egy évesen. Ezért is gondolkoztam el egy idő után, hogy vajon nem kéne mégis beoltatnom a lányokat (meg magunkat is). Nehogy megint úgy járjunk, hogy pont mi legyünk azon kevés kivételek, akiknél súlyos szövődmények lehetnek.

 

Vajon mi a veszélyesebb? Az oltás esetleges mellékhatása (ami lehet, hogy csak hosszú évek múlva derül ki), vagy egy szövődmény. Tegnapra odáig jutottam, hogy valószínűleg egy súlyosabb szövődmény nagyobb veszélyt rejt, így oltunk (főleg Szonja miatt aggódom, mert ő fogékonyabb a betegségekre és „füles” gyerek is). Aztán tegnap délután kontrolon voltunk a fül- orr- gégészünknél, gondoltam itt az alkalom az ő véleményét még meghallgatom és döntök. Szinte biztos voltam benne, hogy az oltás mellett fog érvelni. Nem így történt. Azt mondta, hogy hivatalosan az oltás mellett kell letennie a voksát, de ő egyébként nem tartja szükségesnek. Még megemlítette, hogy sem saját magát sem családját nem oltatta. Az oltás (magán)véleménye szerint járványügyi szempontból indokolt! (Még elmondta, hogy előző nap tartott pont egy professzor valamilyen előadást a kórházban ahol dolgozik, aki szintén nem tartotta indokoltnak.)

 

Jó akkor mégsem oltatunk. Aztán reggel J. nagyi küldött egy e-mailt, amiben egy gyerekgyógyász, immunológus fejti ki szakmai véleményét természetesen az oltás mellett. Most már teljesen elbizonytalanodtam. Ha nem lenne két gyermekem, családom valószínűleg nem oltatnám magam (soha nem is oltottam magam influenza ellen, bár azt mondják ez most más mint a többi….azonkívül, hogy virulensebb, nem tudom, hogy mennyiben más. Veszélyesebb?). De van két gyönyörű kislányom, egy férjem és féltem őket. Lehet, hogy mégis oltatni kéne??? Vagy hagyni, hogy az immunrendszerünkre bízzuk a vírus legyőzését????????? Sajnos senki nem dönthet helyettem, helyettünk. A döntéseinkért viszont minket terhel a felelősség.

 

9 komment

Címkék: védőoltás

A bejegyzés trackback címe:

https://kitti-szonja.blog.hu/api/trackback/id/tr401521229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BPanka 2009.11.13. 09:34:15

Természetesen én is csak a saját véleményemet tudom leírni, de megosztom, hátha segít.
Engem elég sok mindenre be lehet hülyíteni, és elég sok mindennel rám lehet ijeszteni, de ez az egész téma valahogy nem ragadott szíven. :-) Szerintem egy nagy műbalhé van körötte, mind a betegség, mind az oltás körül. Szerintem egyiknek sincsenek akkora veszélyei, hogy a róluk való mérlegelésnél életről-halálról kelljen gondolkodni, csak szegény anyukákba ezt sulykolják, mert tudják az okosok, hogy az anyai szívet a legkönnyebb befolyásolni némi ijesztgetéssel, és ezt mindkét tábor alaposan kihasználja. Mindazonáltal egy betegség, egy járvány mindig is súlyosabb, veszélyesebb volt az én szememben, mint egy oltás, én személy szerint nem igazán hiszek az oltások ördögi tulajdonságaiban, tehát mi oltattunk, igaz, mivel a gyerekeink nem járnak még közösségbe, Janka ráadásul még nem is kaphatja, hiszen nincs 1 éves, csak mi felnőttek kaptuk meg az oltást. Férjem 1 hete, én tegnap. Mindketten jól vagyunk, köszönjük. :-)

Szerintem az alapvető kérdés: ártok-e a gyerekemnek, ha beoltatom? - itt most a te gyerekeidre gondolok, akik közösségbe járnak, és ezért fontosabb lenne nekik, hogy védve legyenek. Szerintem a válasz: nagy valószínűséggel nem, míg arra a kérdésre, hogy ártok-e vele, ha nem oltatom, a válasz az, hogy lehet, hogy nem, lehet, hogy igen. SOKKAL nagyobb az esélye elkapni ezt az influenzát, mint elkapni egy olyan szövődményt az oltástól, ami konkrétan 80 000-ből 1 embert érinthet. Ha ahhoz mérjük, hogy hányan halnak meg az influenzától, akkor egy statisztika szerint kevesebben, mint ahányan szövődményt véltek felfedezni magukon az oltástól, de azért szerintem nem csak akkor érdemes egy betegségtől védeni a gyerekünket, ha az halálos...
Barátnőm férje, mellesleg orvos, a hetekben elkapta a H1N1-et, és természetesen most is él és virul, de ő azóta elég erősen kampányol az oltás mellett, családját is beoltotta már, mert azt mondta, még életében nem volt ilyen rosszul, mint abban a 10 napban, míg tartott nála a betegség.
Most kinek kell 10 aggódós nap, míg ott tördeli a kezét a gyerek betegágya mellett?

Ez tehát csak az én véleményem, de gondoltam, én is leírom az enyémet, biztos más is leírja az övét, remélem nem összekavarni fogunk, hanem segít majd neked dönteni - valahogy, szerintem azért nagyon nagyot nem tudsz ártani a gyerekeidnek, akárhogy is döntesz, nem akkora élet-halál kérdés ez, mint aminek beállítják.

pedit 2009.11.13. 19:03:51

Szia Beso!
Mi is bizonytalanok voltunk, de a lányok ma reggel megkapták az oltást. Gyerekorvosunk aki nem oltáspárti, sőt a kötelezőkön kívűl csak 2-t ajánlott eddig, ajánlotta. Azt mondta, hogy nem az influenzától kell tartani, hanem a szövődményektől, amik nem ismertek, és azért kell beadatni, mert ez az influenza nagyon is érinti a gyerekeket, jobban, mint a szezonális.
Hozzáteszem, ha nem ajánlotta volna akkor is beadatjuk. Nehezen hoztuk meg a döntést, de ha már meghoztuk gyorsan cselekedtünk, mielőtt az oviban elkezdődne valami nem ártana, ha lenne már védettségük.

Szoktalak olvasni, gyönyörűek a csajok. Ha még emlékszel, nlc-s topikban találkoztunk.

Edit

Dr. Csabai 2009.11.14. 00:25:55

Tiszteletem Mindenkinek!
Mielőtt bármiről is beszélünk, előbb beszéljünk a lényegről, miről is van szó? Minden magyarázatot, mint kutató leírtam már áprilisban, ajánlatos az alábbi linken
www.gmrgroup.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=155:sertesinfluenza-ah1n1&catid=20&Itemid=12
elolvasni. Ha nem megy a www.gmrgroup.eu főoldalán megtekinthető!
Mindenkinek további jó egészséget kivánok! Dr. Csabai Zsolt Ph.D.

Adrika4 2009.11.18. 10:48:19

Basszus! Írtam egy tök hosszút ide neked, aztán elszállt.:( Mérges-mérges! Ha adsz nekem egy e-mailt szívesen leírom mégegyszer, de ide most nincs kedvem... Ne hari és köszi.:)

Beso · http://kitti-szonja.blog.hu 2009.11.19. 21:04:45

@BPanka: @pedit: @Adrika4: Köszönöm szépen, hogy leírtátok a saját véleményeteket! Azóta már döntöttem, oltunk. Féltem őket az influenza szövődményektől, főleg Szonjámat, aki szőke hajúként, kék szemként és fehérbőrűként mindenre borzasztó fogékony. Egyelőre nem tudom őket oltatni, mert Kitti most beteg, Szonja is taknyos meg köhög. Engem hétfőn szúrnak.
@Dr. Csabai: Önnek is köszönöm a hozzászólását átolvastam a tanulmányt.

pedit 2009.11.22. 10:52:40

Szia!

Jelentem semmilyen mellékhatás nem volt. Leszámítva, hogy az ovin végigment egy hányós-hasmenéses, de szerencsére enyhe valami. És miután beadattuk, mindkét gyerek beleesett, de csak két napig tartott. De ez az oltástól független.
Oviban, bölcsiben nem oltják őket?

Edit

Beso · http://kitti-szonja.blog.hu 2009.11.23. 21:44:00

@pedit: Köszi! Talán a héten megkapják ők is!
Már oltottak az oviban meg a bölcsiben. (legalábbis úgy tudom, de mi nem jelentkeztünk és az oviban azt mondták, hogy most már a körzetihez menjünk!) Örülök, hogy nálatok most már minden rendben!!!

Lusthie 2009.12.12. 20:03:01

@Beso: Végül oltattatok? Mi, szülők be vagyunk, de B-t még mindig nem tudtam, mert folyamatosan hőemelkedése van este :((((. Végre eldöntöttem, hogy oltásra fel, erre tessék :(

Beso · http://kitti-szonja.blog.hu 2009.12.15. 21:23:50

@Lusthie: Oltatunk illetve oltattunk. Szonja és én már túl vagyunk rajta. Kittire pont aznap jött rá a kruppos köhögés, így őt nem oltattam még. K. meg húzza-halassza, de már felderítettem, hogy hol van a legközelebbi oltópont. De most ő is elég beteg, dáthás. Hétvégén el lesz zavarva!
süti beállítások módosítása