Kitti és Szonja blogja

Ezt a naplót elsősorban két kislányomnak készítem, hogy legyen ilyesfajta emlék is a gyermekkorukról. Jegyzetek a lányok mindennapjairól, ünnepeiről, fejlődésükről, örömről, bánatról.

Kitti Laura

Szonja Kinga

Gyerekekkel kreatívan

Friss topikok

  • panograph: Most találtam rá a blogodra, Szonja, és szeretnék javasolni egy igen különleges kincskereső játéko... (2020.09.25. 23:31) Kincskeresős szülinap
  • molnar.orsolya: Ajánlok Nektek egy remek szülinapi játékot! Ez a LogiKoffer, ami egy izgalmas logikai kincskereső ... (2017.02.21. 22:31) Szülinapi zsúr
  • Komáromi Renáta: Van egy remek szülinapi program, amit jó szívvel ajánlok Nektek gyerekzsúrra. Ez a LogiKoffer, ami... (2017.02.17. 21:47) Kalóz party játékok
  • Komáromi Renáta: Én is ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.... (2017.02.13. 21:44) Kalóz party
  • Komáromi Renáta: Ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.hu Ez eg... (2017.02.13. 21:02) Születésnap játszóházban

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Nyomozás és városnézés

2014.04.09. 10:34 Beso

Hétvégén K. aránylag új keletű hobbijának a kerékpározásnak hódolt és egészen Isaszegig pedálozott egy-kétszáz társával együtt. Először úgy gondoltam, hogy egy darabon mi is elkísérjük őket, de tartottam tőle, hogy kemény lesz a tempó (mint kiderült nem volt az), és nem akartam, hogy párocskám miattunk nagyon leszakadjon a társaságtól. 

Nemrégiben ötlött fel bennem, hogy a lányokkal nagyon ritkán járunk a belvárosban. Nem úgy, mint annak idején kislány (meg kicsit nagyobb lány) koromban én. Mivel régebben még nem voltak plázák, bevásároló központok, a ruha- és egyéb tartós fogyasztási cikkek beszerzése szinte csak a belvárosban volt lehetséges. Amennyiben ruhafélét szerettünk volna vásárolni elsősorban a Rákóczi utat jártuk be, itt volt ugyanis a Corvin, a Lottó, a Csillag és az Úttörő Áruházak. A Népköztársaság útjára (ma Andrássy út) is bekukkantottunk a Divatcsarnok több emeletes épületébe. Kicsit nagyobbacskán a Lenin körút volt a kedvencem (mostani Teréz illetve Erzsébet körűt), mert itt voltak a kapualjakban a jó kis butikok, ahol az állami áruházaknál kicsit drágább, de talán divatosabb rucikat lehetett beszerezni. A Váci utcába ritkábban jártunk vásárlás céljából, de azért néha benéztünk a Luxusba. Tehát akkoriban sokat jártunk anyukámmal (és ha el lehetett nagy nehezen csalni, apukámmal) a városba és mire elindultam az önállóvá válás útján (értem ez alatt azt, hogy egyedül is közlekedhettem), már úgy ismertem a várost (a pesti oldalt), mint a tenyeremet (kis túlzással). Ezzel szemben a lányokkal nagyon ritkán tévedünk be Budapest szívébe, nincs sok dolgunk arra felé. Azért már felismernek egy-két épületet, helyszínt, de talán kicsit többet is sor kerülhetne a város nézésre. Kittivel egyszer már mentünk egy kört az egyik városnéző busszal, ez is egy jó lehetőség arra, hogy 1-2 óra alatt megnézzük fővárosunk fő nevezetességeit.

Hétvégén úgy döntöttünk, hogy míg K. teker mi hárman csajok városnézünk és nyomozunk! Vagy nyomozunk és közben várost nézünk. Van ugyanis egy internetes oldal, a krimiestek, kiknek fenntartói krimiket találnak ki, amit a vásárlóknak (azaz nekünk) ki kell nyomozni. Házibulikra komplett kidolgozott ügyeik vannak, kidolgozott karakterekkel, háttérinformációkkal. (Ezt nem próbáltuk...még). És van a "városnézős nyomozás", amiről weboldalukon ezt írják: "A nyomozó gúnyájába bújó bátor és kalandra éhes játékosok feladata, hogy kiderítsék ki?, mikor?, hol?, miért? és hogyan?, azaz milyen eszközzel követte el a gyilkosságot. Minden játékhoz tartozik egy sztori, ami leírja a gazság megtörténtét és ami alapjául szolgál magának a nyomozásnak is. A legfontosabb dolog a kiindulási pont megfejtése egy versike, vagy találós kérdés alapján, ami után a nyomok egyik helyszín után a másikhoz irányítanak, közben pedig helyes okfejtéssel megtudhatjuk a válaszokat a fenti kérdésekre."

Mi most az Andrássy úton található helyszíneket jártuk be érintve az Operaházat, Liszt Ferenc teret, Nagymező utcát és még a Bazilikához is el kellett menni. Metróval jutottunk be a városba és kihasználtuk az alkalmat, hogy kipróbáljuk az egy héttel korábban átadott négyes metrót is.  

Miután kimetróztuk magunkat az Erzsébet térre mentünk, ahol először az ugrató bringások és a gördeszkások trükkjeit bámultuk, majd elidőztünk egy új (?) extrém sportot művelőknél. Ez nem más, mint a slackline, ami valamiféle kötéltánc. Nagyon egyszerűnek tűnik, de gondolom koránt sem az. Két fa közé kikötött heveder szerűségen lépdelnek, ugrálnak, arról szaltóznak. Innen átsétáltunk az Erzsébet tér felújított részére is (volt Gödörnél), majd elértünk nyomozásunk kiindulópontjához az Andrássy úthoz. 

 

A lányoknak röviden elmondtam a "sztorit", majd vad nyomozásba kezdtünk. Volt olyan feladat, amihez tulajdonképpen ki sem kellett volna mozdulni a lakásból, de többnyire meg kellett keresni egy-egy szobrot, épületet, amiknek valamilyen részlete segített továbblépni az ügyben. A csemetéknek tetszettek a feladványok és közben sikerült pár infót is felszippantaniuk az utunkba akadó épületekről, szobrokról. Mindannyian jól szórakoztunk, amire máskor is lesz alkalmunk,  mivel egy egész csomagot vásároltunk meg a bűntényekből. Még vár ránk 12 nyomozás, aminek kiderítése értekében a város más-más pontjait kell majd felkeresnünk. 

Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás

A bejegyzés trackback címe:

https://kitti-szonja.blog.hu/api/trackback/id/tr965996313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása