Kitti és Szonja blogja

Ezt a naplót elsősorban két kislányomnak készítem, hogy legyen ilyesfajta emlék is a gyermekkorukról. Jegyzetek a lányok mindennapjairól, ünnepeiről, fejlődésükről, örömről, bánatról.

Kitti Laura

Szonja Kinga

Gyerekekkel kreatívan

Friss topikok

  • panograph: Most találtam rá a blogodra, Szonja, és szeretnék javasolni egy igen különleges kincskereső játéko... (2020.09.25. 23:31) Kincskeresős szülinap
  • molnar.orsolya: Ajánlok Nektek egy remek szülinapi játékot! Ez a LogiKoffer, ami egy izgalmas logikai kincskereső ... (2017.02.21. 22:31) Szülinapi zsúr
  • Komáromi Renáta: Van egy remek szülinapi program, amit jó szívvel ajánlok Nektek gyerekzsúrra. Ez a LogiKoffer, ami... (2017.02.17. 21:47) Kalóz party játékok
  • Komáromi Renáta: Én is ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.... (2017.02.13. 21:44) Kalóz party
  • Komáromi Renáta: Ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.hu Ez eg... (2017.02.13. 21:02) Születésnap játszóházban

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Múltidéző - Diósjenői Erdei Szabadidőpark

2013.07.18. 12:07 Beso

A statisztikákat elnézve ezen blog egyik leglátogatottabb oldala, ahol a kirándulásokat gyűjtöttem össze. Már többször kaptam személyesen is visszajelzést, akik idetévedtek, vagy akiket idevezetett a google, hogy innen kaptak ötletet egy-egy kiránduláshoz, vagy esetleg nyaraláshoz. Ennek én tiszta szívből örülök és úgy gondoltam, hogy a "hova menjünk a gyerekkel" bejegyzést kibővítem azokkal a kirándulásokkal, amelyek azon időszak alatt történtek, amik blog szünetet tartottam.

Egy tavaszi napon kirándulni szerettünk volna a családdal, de csak valami könnyedebb túrára, leginkább pedig csak friss levegőre vágytunk. Emlékeztem, hogy Kittiék még az ovival voltak egy erdei játszótéren Piliscséven. Rá is találtam a neten, de sajnos ez a figyelmeztetés fogadott. Ezek után az internetes kereső segítségével próbáltam valamilyen erdei játszóteret keresni. Meg is találtam a Diósjenői Erdei Szabadidőpark honlapját, ami több volt mint ígéretes. Egy áprilisi napsütéses hétvégén kerekedtünk fel egy másik családdal, hogy személyesen is meggyőződjünk róla, valóban ennyire sokoldalú-e ez a hely.

Nem csalódtunk. Mondhatnánk azt is, hogy leesett az állunk. Magyarországon nagyon kevés ilyen kulturált, rendezett, szépen kivitelezett helyen jártunk. S ami meglepő volt, hogy rajtunk kívül megérkezésünkkor senki nem volt, később is csak 2-3 családdal futottunk össze a szabadidőpark területén.

Senkit ne riasszon el az a tény, hogy ez a szabadidőpark fizetős. Egy családi belépőjegyért, amivel 2 felnőtt és akár 8 (!) gyerek is bemehet 1500 Ft-ot kell fizetni. Viszont ezért a pénzért gyönyörű környezetben, jó levegőn akár egy egész napot is eltölthetünk. S mit nyújtanak a természeti adottságokon kívül a park fenntartói? Először is vannak állatok (azért kezdtem ezzel, mert a gyerekeinket alig lehetett tőlük elvonszolni): kecskék, racka juh, nyuszik, fácán stb. A lányok őket etették, simogatták, csodálták. 

P1140969.JPG

A park területén több igényes fa játszótér, csúszka, hinta....

P1150007.JPG

P1150019.JPG

... és focipálya

P1150030.JPG

Minigolf, amihez ütőt és labdát lehet bérelni ingyen, csak kauciót kell letenni, amit visszaadnak miután leadtuk a kölcsönzött tárgyakat.

P1150008.JPG

P1150012.JPG

Több tűzrakóhely is található a park területén, ahol akár bográcsozhatunk is. Nem kell magunkkal vinni se állványt, se bográcsot, mivel térítés ellenében azt is adnak számunkra. Nálam a pálmát a bérelhető kemence vitte el, amit ha időben odaszólunk telefonon megérkezésünkre fel is fűtenek! A kemence mellett két szaletli alatt padok és asztalok várják a vendégeket.

P1150036.JPG

Mint fentebb írtam a park nagyon igényesen került kialakításra. Az már azt hiszem természetes, hogy a szemetet is szelektíven gyűjtik a környezetnek megfelelő kukákban:

P1140999.JPG

A kisebb gyerekekkel is - akik még nem tudnak sokat sétálni - körbejárható a szabadidő park területén kialakított tanösvény, mely nagyon szép táblákkal ismerteti a Börzsöny növényeit.

P1140982.JPG

P1140987.JPG

Szerintem "Ő" őrködik a terület felett:

P1150032.JPG

Nem hatalmas szakadék felett, de függőhíd is van a parkban. 

P1140977.JPG

P1150015.JPG

A parkban megismerkedhetünk a fénycsapdával, amit az erdő különböző pontjain helyeznek el és ennek segítségével gyűjtenek adatokat a rovarok előfordulásáról, gyakoriságáról.

P1150039.JPG

És ami egy egész napos szabadtéri nap során nem mellékes, bár mellék helyiség: a WC is nagyon igényes, tiszta, mindennel ellátott és naná, hogy pelenkázó is van.

P1150005.JPG

Aki nem elégszik meg a pár száz méteres tanösvénnyel ami a szabadidő park területén található, javaslom, hogy a bejárattól (de a park területén kívül) induló zöld T-vel jelzett erdészeti tanösvényen túrázzon. Ebben az esetben - ha gyerekekkel vagyunk - javaslom, hogy csak a túra után menjünk be a szabadidő parkba, ellenkező esetben a gyerekeket hat lóval sem lehet kivonszolni onnan. Mi így jártunk, nagy nehezen elcsábítottuk őket a tanösvényre, de annak kb. 5 km-es hosszából talán ha kettőt teljesítettünk. Mind a négy gyerkőc nyafogott és visszavágyott az állatokhoz. Jelen esetben ők győztek, na de legközelebb..... (megint ők fognak- hi-hi-hi). Így erről a tanösvényről nem tudok sok mindent mesélni, csak amit a honlapon olvastam. 5 km hosszú, szintemelkedés 246 m és kb. 3-4 óra alatt lehet bejárni. 

Mindenkinek meleg szívvel ajánlom ezt a helyet, ha kicsit ki szeretne kapcsolódni, elhagyni a zajos lakóhelyét, még ha nem szeret túrázni ide akkor is érdemes eljönni. 

Mielőtt nekiindulunk, azért csekkoljuk le a honlapjukon, hogy nincs-e a parkban valamilyen rendezvény, ha tényleg a nyugalomra vágyunk.

Szólj hozzá!

Címkék: kirándulás

A bejegyzés trackback címe:

https://kitti-szonja.blog.hu/api/trackback/id/tr15412999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása