Kitti és Szonja blogja

Ezt a naplót elsősorban két kislányomnak készítem, hogy legyen ilyesfajta emlék is a gyermekkorukról. Jegyzetek a lányok mindennapjairól, ünnepeiről, fejlődésükről, örömről, bánatról.

Kitti Laura

Szonja Kinga

Gyerekekkel kreatívan

Friss topikok

  • panograph: Most találtam rá a blogodra, Szonja, és szeretnék javasolni egy igen különleges kincskereső játéko... (2020.09.25. 23:31) Kincskeresős szülinap
  • molnar.orsolya: Ajánlok Nektek egy remek szülinapi játékot! Ez a LogiKoffer, ami egy izgalmas logikai kincskereső ... (2017.02.21. 22:31) Szülinapi zsúr
  • Komáromi Renáta: Van egy remek szülinapi program, amit jó szívvel ajánlok Nektek gyerekzsúrra. Ez a LogiKoffer, ami... (2017.02.17. 21:47) Kalóz party játékok
  • Komáromi Renáta: Én is ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.... (2017.02.13. 21:44) Kalóz party
  • Komáromi Renáta: Ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.hu Ez eg... (2017.02.13. 21:02) Születésnap játszóházban

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Szonjáról, meg egy picit Kittiről

2007.09.16. 08:30 Beso

Kicsit ritkábban jutok mostanában a géphez, illetve mire idejutok már nagyon nehezemre esik írni. Pedig az élet nem állt meg, zajlik körülöttünk. A két lány viszont annyi elfoglaltságot ad, hogy teljesen leszívják az energiám estére. Napközben meg esélyem sincs számítógép elé ülni.
Szonjácskánk szépen fejlődik, mozgásilag is lassan-lassan. Még mindig csak kúszik, de azt már nagyon profin csinálja, pillanatok alatt eléri úticélját. Ha anya-apa hiánya van, akkor a hang felé elindul és megkeres bennünket, majd két kis kezét a lábunkra helyezve és azt ütögetve kéri, hogy vegyél már fel! Már próbálgat felállni is, csak a popsiját még nem bírja el. Legújabb játéka, hogy ledobja a dolgokat. Megtanulta elengedni a kezében lévő tárgyakat. Nagyon akkurátusan csinálja. Először is megnézi a helyet (általában ugyebár a padlót), hogy hova fogja a kezében lévő dolgot ledobni (leejteni), majd szépen kinyitja a tenyerét és végigköveti a szemével, hogy mi történik. Ha anya, apa vagy Kitti visszaadja neki a tárgyat a műveletet újrakezdi. Én két felvétel után nem adom neki oda, hanem elmagyarázom, hogy amit egyszer ledob a földre az magától nem jön vissza a kezébe. De Kitti olyan aranyos, hogy felveszi akár hatodszorra is és visszaadja a hugicájának.
Nagyon szereti a kukucs játékot, a bújócskát. Akár úgy is, hogy egy tárgyat rejtek el a pellus, kendő alá és ő meg nagyon örül, ha elveszi a kendőt és alatta megtalálja valamelyik kedvenc játékát.
Már egy ideje egyik játéka az, hogy összeütögeti a kezeügyébe kerülő dolgokat, figyeli a hangjukat. Most már akár két tárgyat is meg tud fogni egyszerre a kezében!
A kérem szóra nyújta felénk a kezében lévő dolgot, amit legtöbbször persze nem ad oda, csak huncutul mosolyog.
Imádja a hangját, nagyokat sikongat, sokszor nem is lehet mellette beszélgetni. Már dudorászni is próbálgat (legalábbis nekem úgy tűnik).
Újabban szoktak Kittivel lovacskázni. Kitti a ló, Szonját meg ráültetem Kitti hátára (persze közben fogom), aki meg pár lépés után elfárad és "összeesik", Szonja meg hatalmasakat kacag.
Egyre többet eljátszanak együtt, közben hangosan nevetnek, amikor Kitti kicsit meggyömöszöli Szonját. Aztán néha az egész sírásba megy át, mert Kitti elveszti a kontrollt és a gyömöszölés átmegy valami durvább dögönyözésbe, esetleg Kitti ráfekszik Szonjára, amit valahogy a húga nem nagyon szeret. Kitti az utóbbi időben nagyon aggresszív is tud lenni. Néha tehetetlen dühöt látok a viselkedésében, ilyenkor jobb ha senki sincs a közelében. Sajnos előfordult már, hogy Szonja ott volt mellette és Kitti  nekiesett. 
Lehoztam a padlásról a szobahintát, amit Kitti soha nem szeretett igazán. Kb. 2 percig volt el benne kisebb korában, így nem is nagyon használtuk (a játszótéren sem szokott hintázni, vagy ha igen, akkor is kb. két lökés után azt monjda: "Anya, elég volt a hinta!"). Szóval  lehoztam a hintát, hátha Szonja szeretni fogja (a játszótéri hintázások során úgy láttam, hogy ő kedvelni fogja). Első nap hatalmas sikere volt, mondanom sem kell, hogy Kitti volt az első aki kipróbálta. Azóta is minden nap belekéredzkedik és hintázni akar, főleg amikor épp Szonját szeretném beletenni. Egyetlen gond van, hogy nem tudjuk a lakásban egy normális helyre eltenni, így állandóan kerülgetni és pakolgatni kell. 
Szonja már nagy felfedező utakat tesz a lakásban. Néha arra figyelek csak fel, hogy nyüszít, vagy sír kétségbeesetten. Ilyenkor általában az történik, hogy beszorul valahova. De olyan kis helyekre próbálja bepréselni magát, hogy hihetetlen. Egyik nap megkaparintotta a - felelőtlenül padlón felejtett - kis vázát. Mivel minden tárgyat megpróbál valamihez  hozzáütögetni, most is ez történt. Csak sajnos amihez az üvegvázát ütögette, az az állólámpa fém állványa volt, így természetesen az lett a vége, hogy a váza eltörött. Még szerencse, hogy ekkor már a közelében voltam - felfigyeltem a furcsa zajokra - és ki tudtam kapni az eltört vázát a kezéből, Szonját meg az üvegtörmelék közepéből.
Szonja az egyik szomszédasszonyunkkal:-)
Kittivel kapcsolatban megint volt egy jó kis sztori...na persze, hogy kakis. Úgy látszik a kakis történetekből nem fogyunk ki egy darabig. Kitti anyunál aludt egyik nap. Reggel épp telefonon érdeklődöm anyutól lánykánk hogyléte felől, amikor hallom Kitti hangját, hogy szól a nagyijának: "Nagyi ("nadi") kiesett a kaki!". Nagyi lerakta a telefont, és szaladt megnézni mi történt. Kitti még pizsamában volt, de az éjszakára feltett pellus már nem volt rajta. A nagyi elkövette azt a hibát, hogy bugyit nem adott Kittire a pellus helyett, így csak egy pizsama nadrág volt rajta. Kittire így jött rá a kakilás, amit sajna még most sem hajlandó a wc-be vagy bilibe végezni. Szóval anyu kérdezte Kittitől, hogy hol az a kaki. Kitti elvezette anyut a gardrób szekrényhez. Kinyitva a szekrény ajtót, a kaki illetve kakik ott csücsültek egymás mellett a szekrényben. Kitti magyarázatot is fűzött a három különböző nagyságú bogyóhoz: "Ez az anyukája, ez meg az apukája! Látod nagyi?". Nagyi látta és utána eltakarította:-)
Kitti kerekezik

Szólj hozzá!

Címkék: hinta kaka szonja produkció mozgásfejlődés kerékpározás

A bejegyzés trackback címe:

https://kitti-szonja.blog.hu/api/trackback/id/tr68164936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása