Kitti és Szonja blogja

Ezt a naplót elsősorban két kislányomnak készítem, hogy legyen ilyesfajta emlék is a gyermekkorukról. Jegyzetek a lányok mindennapjairól, ünnepeiről, fejlődésükről, örömről, bánatról.

Kitti Laura

Szonja Kinga

Gyerekekkel kreatívan

Friss topikok

  • panograph: Most találtam rá a blogodra, Szonja, és szeretnék javasolni egy igen különleges kincskereső játéko... (2020.09.25. 23:31) Kincskeresős szülinap
  • molnar.orsolya: Ajánlok Nektek egy remek szülinapi játékot! Ez a LogiKoffer, ami egy izgalmas logikai kincskereső ... (2017.02.21. 22:31) Szülinapi zsúr
  • Komáromi Renáta: Van egy remek szülinapi program, amit jó szívvel ajánlok Nektek gyerekzsúrra. Ez a LogiKoffer, ami... (2017.02.17. 21:47) Kalóz party játékok
  • Komáromi Renáta: Én is ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.... (2017.02.13. 21:44) Kalóz party
  • Komáromi Renáta: Ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.hu Ez eg... (2017.02.13. 21:02) Születésnap játszóházban

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Palac

2008.05.28. 07:56 Beso

Egyik este vacsorázik a család. Szonja szokásához híven nem éppen kultúr ember módjára eszik, mire végez az ennivalóval csupa maszat. Törölgetem a képét, közben kérdezem, hogy nézel te ki? Szonja válasza: "Palac" (azaz malac). Ezen jót vigyorogtunk, mert mi szoktuk neki mindig mondani, hogy úgy néz ki mint egy kismalac.
Rohamosan fejlődik a beszédben. Ha már a palacnál tartunk, sok állatot meg tud nevezni.
cica - cica
egér - cincincin
boci - mmmmm
ló - paci
maci - paci (de tudja, hogy a kettő nem ugyanaz az állat mégis ugyanazt a szót használja rájuk)
kacsa - kaca
kecske - kaca (lásd maci-paci)
teve - teve
páva - páa
kígyó - sziszeg és mutatja a kezével ahogy "kanyarog"
kakas - kakas (már nem kaka)
tyúk - kakas
katicabogár - katic
bogár - na erre is mond valamit, de nem jut eszembe, hogy mit
bárány - bárán
Most hirtelen ezek jutottak az eszembe.
Vannak olyan szavai, amik egyáltalán nem hasonlítanak az adott dolog megnevezésére.
Ilyen a már korábban említett kunga (névelővel akunga), ami a cumit jelenti nála. Az enni-, innivaló pedig a khm, vagy küm. Szemüveg, napszemüveg, amit nem tud elviselni E. nagyin és rajtam: mammi (????) (és nem azért mert a nagyit, vagy engem maminak hívna. Én anya vagyok, a nagyi meg naí.
Rengeteget halandzsázik, de még nem jött össze, hogy ilyenkor ezt fel tudjam venni valamilyen hang- vagy képhordozóra. Folyamatosan majmolja a nővérét, ami természetes. Ha nem akarunk balhét, akkor a kisebb dolgokból két egyformát kell vennünk (pl. innivalót). Egyik kajálásnál kiverte a balhét. Nem tudtuk mit akart, csak azt láttuk, hogy egyfolytában Kitti felé mutogat. Kitti éppen kiflit majszolt. Adtunk Szonjának is kiflit. Nem volt jó. Felvágtuk úgy karikára, mint Kittinek. Ez sem volt jó. Kértük Kittit, hogy adjon Szonjának a tányérjából egy karika kiflit. Ez sem volt jó. Végül rájöttünk, hogy Szonja pont azt a kiflicsücsköt szerette volna, amit Kitti éppen rágcsált!
Állandóan a nyomában van a tesójának. Ha Kitti megy wc-re, megy Szonja is. Ő beül a wc kagyló melletti mosóporos dobozra és onnan figyeli és kommentálja az eseményeket, már mondattal! "Titti pisi", "Titta kaka". Ha Kitti az ágyon ülve olvas, akkor természetes, hogy Szonját is fel kell segíteni az ágyra és ő is olvasni szeretne.
Persze Kitti is sokszor utánozza Szonját. Illetve ő nem utánozza, hanem neki sokszor kell az a játék, amivel épp Szonja játszik, hiába játszott éppen elmélyülten egy perccel előtte valamilyen más játékkal. Ebből vannak a konfliktusok.
Sokszor hajbakapnak a fenit okok miatt, de azért el is tudnak játszani együtt ha épp olyan kedvük van. Legtöbbször együtt olvasnak, vagy Kitti olvas Szonjának. Meg nagyon jókat tudnak kergetőzni, viháncolni, de ez általában sírásba torkollik, mert Kitti nem mindig tud elég "finom" lenni Szonjához. Akaratlanul is fellöki, megszorongatja. De meg lehet állapítani, hogy egyre könnyebb velük.
Tegnap jött a hír, hogy Szonját felvették a bölcsibe! Nehéz lesz elválni tőle, illetve Kittitől amikor ő meg oviba megy. Már most összeszorul a szívem, ha eszembejut, hogy ez pár hónap múlva meg fog történni.

Szólj hozzá!

Címkék: szonja beszél szonja szavak utánzás

A bejegyzés trackback címe:

https://kitti-szonja.blog.hu/api/trackback/id/tr81491246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása