Kitti és Szonja blogja

Ezt a naplót elsősorban két kislányomnak készítem, hogy legyen ilyesfajta emlék is a gyermekkorukról. Jegyzetek a lányok mindennapjairól, ünnepeiről, fejlődésükről, örömről, bánatról.

Kitti Laura

Szonja Kinga

Gyerekekkel kreatívan

Friss topikok

  • panograph: Most találtam rá a blogodra, Szonja, és szeretnék javasolni egy igen különleges kincskereső játéko... (2020.09.25. 23:31) Kincskeresős szülinap
  • molnar.orsolya: Ajánlok Nektek egy remek szülinapi játékot! Ez a LogiKoffer, ami egy izgalmas logikai kincskereső ... (2017.02.21. 22:31) Szülinapi zsúr
  • Komáromi Renáta: Van egy remek szülinapi program, amit jó szívvel ajánlok Nektek gyerekzsúrra. Ez a LogiKoffer, ami... (2017.02.17. 21:47) Kalóz party játékok
  • Komáromi Renáta: Én is ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.... (2017.02.13. 21:44) Kalóz party
  • Komáromi Renáta: Ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.hu Ez eg... (2017.02.13. 21:02) Születésnap játszóházban

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Esznek a lányok

2008.04.18. 06:37 Beso

helyesebben, nem esznek. Már kezdek teljesen kétségbeesni, annyira válogatósak a lányaink. Nem tudom miért és hogy alakult így, de már görcsbe ugrik a gyomrom minden étkezés előtt, hogy vajon megeszik-e amit eléjük teszek, vagy jön a hiszti, hogy "én nem erre gondoltam" (Kitti), vagy nagy lendülettel elfordítja a fejét, kifejezve azt, hogy ő ebből nem kér (Szonja).
Kitti másfél éves koráig mindent megevett, amit elé raktam. Tök jó volt. Kutyultam neki a babakajákat a krumplifőzeléktől kezdve a spenóton át a cékláig mindent elpusztított. Aztán nem tudom mi történt, de szinte egyik napról a másikra el kezdett válogatni. Szonjánál a hozzátáplálás elkezdésével kezdődtek az evési problémák, nagyon kevés olyan babakaja volt, amit el is fogadott. A kész bébiételek nála szóba sem jöttek (nem tudom hány félét próbáltunk ki, ami pár perc múlva a kukában landolt. Kitti általában azokat is megette).
Pár hónappal ezelőttig Kitti legalább megette a hús- és zöldség leveseket. Most már azt sem nagyon. A hús levesből megeszi a tésztát és a levét és ha jó kedve van, akkor a répát. Eddig szerette az olyan egyszerű, paraszt ételeket (melyek vitamin tartalma mondjuk nem sok, de legalább tápértéke van), mint a tarhonya leves, paprikás krumpli, lebbencs leves, tojás leves stb. Valamelyik nap viszont már a tarhonya leves sem kellett.
Egy kedvenc főzeléke volt a borsó. Az utolsó két-három alkalommal, amikor főztem már azt sem ette meg.
Nem is kell azt hiszem azon csodálkoznom, hogy miért voltak a télen annyit betegek, hisz alig vesznek magukhoz vitamint. Igaz Kitti kapott multivitamint, meg Béres cseppet, de azért a táplálkozással is kéne erősíteni a kis szervezetét.
Kitti arra a kérdésre, hogy mit szeretnél enni, egyet tud: krumplit husival. Persze, ha becsempészek egy kis zöldséget a húsba (pl. brokkolit tekertem bele) azt kiválogatja és a tányéron marad.
Egy olyan egészséges étel van amit imádnak, mégpedig a hal. Szonjának csinálok hozzá vegyes párolt zöldséget, vagy csőben sült brokkolit, karfiolt, de Kitti a vegyes zöldségből csak a kukoricát szemezgeti ki (ezért neki már inkább csak simán párolt kukoricát adok köretként).
Most is főznöm kéne, de fogalmam sincs, hogy mit. Megpróbálkozom a krumplifőzelékkel, Szonjának meg brokkolit csinálok (ő azt legalább nagyon szereti, vagy legalábbis múlt héten még szerette).
Próbálkoztam a krém levesekkel, azok sem jöttek be. Kitti semmit nem eszik meg, ami fehér és ami zöld!
A reggelikről sem szóltam. Ebben sincs sok variációs lehetőségem. Kitti reggelire az alábbiakat hajlandó megenni: pirítós (és csak pirítós, szóba sem jöhet a friss kenyér, zsömle, kifli vagy kalács), kolbásszal, vagy szalonnával, virsli, májkrém. Nem eszik meg semmilyen tejterméket (a tejen és kakaón kívül), tehát sajt, túró, joghurt, vaj kiesett. Nagyon ritkán megeszi a lekváros kalácsot. Tojást sem eszi meg semmilyen formában. Ja de, bundás kenyéren/ben.
Szonjával is hasonló a helyzet reggeli ügyben, ő a kolbász helyett a párizsit szereti a legjobban, de a tejtermékkel nálal is ugyanez a helyzet.
Néha irigylem azokat az anyukákat, akik elintézik a vacsit azzal, hogy főznek egy tejbegrízt, vagy tejberizst. Nálunk ez sem megy. Sőt a palacsinta, gombóc, nudli, derelye sem.
Ja a főtt tésztát szeretik, milánóiként elkészítve, vagy csak úgy magában, esetleg egy kis pörkölt lével, szigorúan hús nélkül!
Eddig sem voltam oda a főzésért, de így hogy a lányok szinte minden főztömet bojkottálják az a kicsi kedvem is odavan.
A dokinőnknek egyszer panaszkodtam a rossz evőségükről. Ő azt mondta, hogy ne foglalkozzam vele, nem kell semmit erőltetni, ha nem kérik, amit főztem hagyjam, hogy felálljanak az asztaltól és menjenek dolgukra. Ne kínálgassam őket, majd egyszer rájönnek, hogy magukért esznek. Azt hiszem ezt kivülállóként könnyű mondani, de szülőként megélni borzalmas.
Szerencsére a gyümölcsök és a nyers zöldségek közül a paradicsom, paprika, uborka mennek, így azért valamennyi vitamin csak bekerül a szervezetükbe. Már várom a nyarat, hogy legalább gyümölccsel teleegyék magukat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kitti-szonja.blog.hu/api/trackback/id/tr56430923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása