Kitti és Szonja blogja

Ezt a naplót elsősorban két kislányomnak készítem, hogy legyen ilyesfajta emlék is a gyermekkorukról. Jegyzetek a lányok mindennapjairól, ünnepeiről, fejlődésükről, örömről, bánatról.

Kitti Laura

Szonja Kinga

Gyerekekkel kreatívan

Friss topikok

  • panograph: Most találtam rá a blogodra, Szonja, és szeretnék javasolni egy igen különleges kincskereső játéko... (2020.09.25. 23:31) Kincskeresős szülinap
  • molnar.orsolya: Ajánlok Nektek egy remek szülinapi játékot! Ez a LogiKoffer, ami egy izgalmas logikai kincskereső ... (2017.02.21. 22:31) Szülinapi zsúr
  • Komáromi Renáta: Van egy remek szülinapi program, amit jó szívvel ajánlok Nektek gyerekzsúrra. Ez a LogiKoffer, ami... (2017.02.17. 21:47) Kalóz party játékok
  • Komáromi Renáta: Én is ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.... (2017.02.13. 21:44) Kalóz party
  • Komáromi Renáta: Ajánlom Nektek a LogiKoffer szülinapi játékot! Nálunk hatalmas siker volt! www.logikoffer.hu Ez eg... (2017.02.13. 21:02) Születésnap játszóházban

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Társasjátékaink

2011.11.15. 09:18 Beso

A tegnapi bejegyzés kapcsán az jutott eszembe, hogy vizet prédikálok és bort iszom, azaz ha már annyi társasjáték szóba került, valamint az, hogy a társasokat nem nagyon lehet kibontva megtekinteni a beszerzési helyeken, legalább azokat mutassam meg kinyitva, amik nekünk megvannak (vagy legalább egy párat). Remélhetőleg valakinek segítség lesz így karácsony előtt, bár nem az idei év slágerei!

UPDATE: Időközben kicsit keresgéltem a világhálón és találtam egy-két helyet ahol ki lehet próbálni a játékokat. A nagy részük vidéken van, egyelőre egyet találtam a fővárosban. 

Varázskuckó játékbolt, 1083 Budapest, Baross u. 44. - úgy hirdetik magukat, hogy a legtöbb játék kipróbálható. (elmenetem, megnéztem: CSAK a logikai játékok egy része próbálható ki! pl. Rush hour és társai)

Játékforrás játékbolt: 1119 Budapest, Tétényi út 72/b - a játékok kipróbálhatók, tanácsot is adnak és tehetségépítő műhely is működik itt 

Logikó-P Játék, Vecsés, Kossuth L.u. 35. Ők a vecsési gyermekkönyvtárban tartanak játszóklubot.

Bendegúz-Gyermekzug, Pécs, Irgalmasok utcája 18. Kisebbeknek és nagyobbaknak is vannak kifejezetten társasjátékos foglalkozások (több más foglalkozás mellett). Az oldalon van társasjáték ajánló is.


 

Gyerekterep Játékbolt és Foglalkoztató Központ, Szeged, Bakay N. u. 29. Kár, hogy ilyen messze van Budapesttől, a legszélesebb szolgáltatást bizotsítja. Játékot is lehet náluk kölcsönözni!!! 

Akkor tehát a mi társasaink:


Kisvakond kertje
 

A játéktábla négy részre van osztva. Egy-egy rész egy-egy kisvakondos szereplő "lakását", valamint egy évszakot is jelöl. A kis színes fatönkök a játékmezők. 

A bábuk a kisvakond rajzfilm főszereplői, a kis egér, nyuszi, kisvakond és süni.

Található még a dobozban a játékmezőn is szereplő, az évszakokra jellemző dolgok (pl.: ősz: esernyő, falevél, tél: szánkó, hóember stb. Tartozik még a játékhoz egy dobókocka, számok helyett minden oldalán más színnel.

A játék leírása röviden: A játékosok dobnak a színes dobókockával, amelyik színt dobják arra a (legközelebbi) színre lépnek. Ha áthaladnak egy évszakon választhatnak a kis műanyag zsákból (ez is tartozék) egy figurát. Elvileg tapintással kell megállapítani, hogy mit húztak. Ha kitalálja, akkor felhelyezheti a játéktáblára. 

Újra megvenném? Igen. Mi sokféle képpen játszunk vele. A játékszabály szerint a legkevésbé (talán nem is egészen úgy kell, ahogy fent leírtam). Mint tegnap írtam a lányok (főleg a kisebbik, Szonja) szívesen szerepjátékozik is vele. Szép kidolgozású, a bábuk és a figurák strapabíróak. Egyedül a műanyag zsák ment eddig tönkre (cirka 3 év alatt).

Mackókaland

Tartalma: játéktábla, rejtekhelydoboz, 4x3 mackó figura, színes dobókocka.

Menete: Mindenki kiválasztja, hogy melyik színű mackóval kíván játszani. A cél, hogy minden játékos mind a három mackóját a búvóhelyre (doboz belseje) eljuttassa. Színes dobókockával kell dobni és a színnek megfelelő mezőre kell lépni a mackókkal. A dobókockán a színeken kívül van egy macifej is. Ha ezt dobunk, akkor a búvóhely "bejáratára" lehet tenni a mackónkat (ez olyan mező, ami körül kövek vannak), vagy ha már az egyik (vagy több) macink ilyen mezőn áll, elmozdíthatjuk a játéktáblát és akkor a mackónk nagy nevetés közepette (amely hangot a dobozba beépített hangmodul adja ki) beleesik a búvóhelyre.

Újra megvenném? Igen, újra megvenném (bár ezt pont ajándékba kapták a lányok). Mindketten szívesen játszanak vele. Túl sok kreatívitást, gonolkodást nem igényel, arra pont jó, hogy megszerettessük a kisebbekkel a társasjátékozást.

Találd ki! (Guess who)

 Tartalma: műanyag játék keret (2 db), 2x2 db feladatlap (az egyiken személyek - fiúk, lányok -, a másikon állatok vannak).

Játék célja: Ki kell találni a játékosoknak - kérdések feltevésével -, hogy játékpartnerük melyik figurára "gondolt". Mondhatni úgy is, hogy egy eszközös barchoba. 

A kinyitott ablakok mögött a játék kezdetekor valamennyi figura látszik. Azokat az ablakokat kell bezárni, amely mögött lévő figurák a kérdésünkre adott válaszok alapján biztosan kizárhatók (azaz a játékos társunk nem rájuk gondolt). Pl. Ha arra a kérdésre, hogy lányra gondolt-e "ellenfelünk" a válasz nem, akkor az összes ablakot, ami mögött lány van bezárjuk. 

Újra megvenném-e? Ezt a változatot nem. Az ablakok "nagyon érzékenyek", véletlenül megdobjuk, hozzáérünk a műanyagtáblához, könnyen bezáródnak. Annak idején azért döntöttem emellett a változat mellett, mert a leírása szerint további játéktáblák tölthetők le az internetről. Mint kiderült összesen 4 db. Amin a figurák vagy nagyon hasonlóak (pl. zöld, sárga, lila, kék nyuszik, a különbség csak az, hogy erre dől a füle, vagy arra dől), és elég picik. Nem is szoktunk csak az eredeti táblákkal játszani vele. 

dinoszauruszos lap (szintén internetről tölthető le)

Volt szerencsénk egy ismerősünknél az "extra" változattal játszani, nekünk az jobban bejött (és nemcsak azért, mert az hangot is ad). Válasz a kérdésre, az extra változatot megvenném, mert a gyerekek (főleg a majdnem 7 éves) nagyon szereti ezt a játékot.

Labirintus (Labyrinth) (Junior változat!)

A játék tartalma: játéktábla,  "útkártyák", 4 db bábu és 24 db "kincskártya"

A játék menete. A játéktáblán ahogy valamennyire látható a fenti fotón, vannak rögzített (nem mozdítható) út töredékek. Ezeket kell kitölteni először az útkártyákkal. Egy útkártya fog maradni, miután a labirintusunkat elkészítettük. Kiosztjuk a játékosok között a kincskártyákat (mindenkinek ugyanannyit, ha négyen játszunk, akkor 6-6 db-ot). Kétféle képpen lehet játszani. A könnyebbik változat, amikor megnézzük a kezünkben lévő kincskártyákat és a táblán ellenőrizzük, hogy melyikhez tudunk legkönnyebben (egy lépésben) eljutni és ennek megfelelően lépünk. A nehezebb változat szerint, az előttünk hátlappal felfelé lévő kincskártyák közül megnézzük a legfelsőt, és legelőször ahhoz a kincshez igyekszünk eljutni. Lépni úgy lehet, hogy először is a "kimaradt" útkártyával elmozdítunk egy sort a táblán és utána próbálulnk eljutni a mi kincsünkhöz. Az nyer, aki a leghamarabb begyűjti valamennyi kincsét. (Valószínűleg így leírva kicsit érthetetlen a játékszabály, de szerencsére minden játékhoz adnak és az alapján könnyen megérthető!)

Újra megvenném-e? Mindenféleképpen. Egyik kedvenc játéka a családnak, kivéve a legkisebbikünket, aki mindjárt 5 éves. A majdnem 7 évesünk nagyon szereti. Segíti a logikus gondolkodást, többször több lépéssel előre kell gondolkodni.

A labirintus "megépítve"


 

Kincskártyák

Folyt. köv.

Szólj hozzá!

Címkék: társasjátékok

A bejegyzés trackback címe:

https://kitti-szonja.blog.hu/api/trackback/id/tr533383992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása